Australija pravi najveću solarnu farmu na svijetu, napajaće tri miliona domaćinstava

G.S.
Australija pravi najveću solarnu farmu na svijetu, napajaće tri miliona domaćinstava

Australijska vlada je napravila veliki korak ka cilju da postane lider u oblasti obnovljivih izvora energije tako što je odobrila novi industrijski solarni projekt na Sjevernom teritoriju.

Industrijski solarni projekt, koji se promoviše kao “najveća solarna stanica na svijetu”, proizvodiće dovoljno energije za napajanje tri miliona domaćinstava. Prema riječima australske ministrice okoline Tanje Plibersek, projekt će uključivati solarne panele, baterije i u konačnici kabl koji povezuje Australiju i Singapur s ciljem izvoza viška energije.

“Ovaj ogromni projekt predstavlja dio infrastrukture koja definiše generaciju. Biće to najveća solarna stanica na svijetu, koja Australiju najavljuje kao svjetskog lidera u 'zelenoj' energiji”, rekla je ona.

Projekt Australia-Asia Pauer Link zauzima površinu od 12.000 hektara i biće smješten u sunčanoj australijskoj Sjevernoj teritoriji. Postaviće ga kompanija za obnovljive izvore energije SanKejbl, a projekt finansira milioner Majk Kenon-Bruks.

Kompanija SanKejbl navodi da će projekt ekonomski koristiti Sjevernoj teritoriji u iznosu većem od 20 milijardi dolara te da će otvarati 6.800 direktnih i indirektnih radnih mjesta godišnje tokom perioda izgradnje, dok će maksimalni broj radnika iznositi 14.300. Ovaj broj je izračunat na osnovu perioda gradnje i prvih 35 godina rada, prenosi Kliks.

Projekt solarne farme je smješten između Eliota i Tenant Krika, a dozvola uključuje i podvodni kabl do ruba australijskih voda te liniju dalekovoda dugu 800 kilometara do Darvina. Takođe, odobrenje uključuje stroge smjernice za očuvanje okoline.

Projekt će proizvoditi 4 GW električne energije po satu za upotrebu u domaćinstvima, dok će 2 preostala GW biti isporučena podvodnim kablom u Singapur te zadovoljiti oko 15 posto potreba grada. Oko 40 GW će se pohranjivati u baterije. Isporuka električne energije se očekuje 2030-tih.

Iako su Australci među najodlučnijim koji prihvataju solarne panele u domaćinstvima, vlade ipak oklijevaju da se u potpunosti posvete obnovljivoj energiji.

Obnovljivi izvori energije su u 2022. godini činili 32 posto ukupne proizvodnje električne energije u Australiji, dok je ugalj s 47 posto dominirao. Australija je jedan od najvećih izvoznika uglja i gasa u svijetu, no niz prirodnih katastrofa poput poplava i požara je naveo novu vladu da se okrene zelenijim izvorima energije.

Za dvije godine je pokrenuto 55 projekata obnovljive energije, koji su dovoljni za napajanje gotovo 7 miliona domova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana