„Atlantiko": Ruski arsenal je na rubu naučne fantastike

Srna
Foto: Ilustracija

PARIZ - Francuski informativni portal „Atlantiko" navodi da je ruski vojni arsenal dostigao nivo naučne fantastike.

Ruski arsenal je na daleko višem tehnološkom nivou nego što većina ljudi misli, piše u tekstu.

Portal ocjenjuje da se „lijena evropska javnost sanjivo meškolji u udobnim predstavama o zarđalim ruskim tenkovima i nuklearnim raketama u oronulim hangarima".

Stručnjaci, međutim, već desetak godina vide potpuno drugačiju sliku, od Crnog mora do Sirije i od Ukrajine do Karabaha.

U publikaciji se navode primjeri manevara koje su u EU izvodile zemlje Baltika i Poljske, gdje su fingirane ruske trupe učestvovale u hipotetičkim konfliktima i pobjeđivale protivnika u prvih nekoliko dana ratnih djelovanja.

„Stručnjaci objašnjavaju te poraze visokotehnološkim arsenalom na rubu naučne fantastike, stvorenim u Rusiji tokom posljednje decenije", tvrdi se u članku.

„Atlantiko" navodi nekoliko primjera kada je rusko oružje, za koje se smatralo da je zastarjelo, sticalo prednost u odnosu na savremene zapadne modele.

Konkretno, pominje se incident u Crnom moru, u aprilu 2014. godine, kada je ruski bombarder „Su-24" proletio iznad američkog razarača „Donald Kuk", nakon čega je ovaj „oslijepio i oglušio".

„Brod bi bio uništen prvom raketom da je Su-24 ispalio, ali avion je samo manevrisao kao da kreće u napad", tvrdi se u tekstu.

U avgustu 2018. godine portal „Drajv" bio je fasciniran ruski robotom „Igorjok" i aktivnim egzoskeletom sa elektromotorima i akumulatorima predstavljenim na forumu „Armija 2018".

Portal je tada ocijenio da ti ruski vojni proizvodi odskaču od svega sličnog, odnosno da „nemaju nikakve veze sa stvarnim oružjem koje se može pojaviti u najskorije vrijeme, podsjeća „Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana