Astronomi pronašli najstariju zvijezdu

Tanjug
Astronomi pronašli najstariju zvijezdu

Astronomi vjeruju da su u susedsvu našeg Sunčevog sistema otkrili pravog metuzalema - zvijezdu koja je stara najmanje 13,2 milijarde godina, što znači da se formirala neposredno nakon Velikog praska.

"Mislimo da je ova zvijezda najstarija za koju znamo", kazao je Hauard Bond sa Univerziteta u Pensilvaniji, koji je ovu vijest objelodanio 10. januara na skupu Američkog astronomskog društa u Kaliforniji.

Prema pisanju časopisa "Nature", vremešna zvezda, nazvana HD 140283, nalazi se relativno blizu, na "svega" 186 svjetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema.

Astronomi već duže vrijeme znaju za ovu zvijezdu kao i za to da se gotovo u cijelosti sastoji od vodonika i helijuma, dokaz da je nastala na samom počeku svemira. Niko, međutim, do sada nije znao koliko je ona zaista stara.

Koristeći podatke koje je između 2003. i 2011. prikupio teleskop Habl, istrazivači su obavili nova, preciznija mjerenja i izračunali da starost zvijezde iznosi, najmanje 13,2 milijarde godina. Primjera radi, procijenjuje se da je sam univerzum star 13,77 milijardi godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana