Astronomi oduševljeni efikasnošću novog svemirskog teleskopa "Džejms Veb"

Srna
Foto: Agencije

PASADENA - Astronomi su oduševljeni efikasnošću novog svemirskog teleskopa "Džejms Veb", čije slike nadmašuju sva očekivanja iako njegova ogledala nisu još 100 odsto poravnata, navodi portal "Nju sajentist".

Dosadašnje fotografije pokazuju da teleskop radi bolje od očekivanog, a njegovi operateri ističu da će teleskop moći da ispuni ili čak premaši ciljeve koji su mu prvobitno postavljeni.

"Džejm Veb" gleda u svemir uz pomoć 18 pozlaćenih šesterouganonih ogledala. Da bi ispravno radila sva ogledala moraju biti usklađena sa izuzetnom preciznošću, odnosno unutar nanometara, tako da djeluju kao jedno. Kad je teleskop u februaru poslao prve slike, ogledala još nisu bila poravnata i slike su bile mutne. Sada, iako proces poravnanja nije u potpunosti završen, slika zvijezde koju je poslao kristalno je jasna.

To je ujedno i infracrvena slika najveće rezolucije ikada snimljena iz svemira. Da poravnanje ogledala nije bilo dovoljno precizno na slici bi bilo više kopija zvijezde, ali to pokazuje da ogledala sada rade zajedno kako bi stvorila jednu sliku zvijezde okružene udaljenim galaksijama.

Naučnici objašnjavaju da postoji još nekoliko koraka usklađivanja rada "Džejmsa Veba". Nakon što počne da snima naučne fotografije, istraživači očekuju da će ovaj teleskop pomoći u razotkrivanju nekih od najvećih misterija svemira, od nastanjivosti egzoplaneta do tamne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana