Astronauti ISS- a vježbaju miješanje cementa za lunarnu bazu

G.S.
Astronauti ISS- a vježbaju miješanje cementa za lunarnu bazu

Iako se astronauti još uvijek nisu vratili na Mjesec, oni se itekako pripremaju za izgradnju objekata na njegovoj površini.

Cilj eksperimenta koji se provodi na Međunarodnoj svemirskoj stanici je da se pomiješaju i usklade sastojci za izgradnju objekata na Mjesecu, jer američka svemirska agencija NASA želi da spusti astronaute na lunarno tlo najranije 2026. godine u okviru programa Artemis.

Astronauti bi trebali zakoračiti na Mjesec u misiji Artemis 3, a njihovi nasljednici će koristiti privremenu bazu. Ipak, cilj projekta Artemis Akords je izgradnja stalne baze. S obzirom na činjenicu da je gradnja objekata na lunarnoj površini komplikovana, astronauti trenutno testiraju tehnike miješanja cementa na ISS-u prije nego što se one budu koristile na Mjesecu, prenosi Kliks.

„NASA i njeni međunarodni partneri proučavaju načine na koje će učiniti izgradnju satelita u svemiru ekonomičnom te na koje će graditi baze za posadu na Mjesecu. Kako bi se smanjili troškovi slanja materijala sa Zemlje na Mjesec, jedna opcija je „korištenje mikrogravitacijsko okruženje za miješanje lunarnog tla s drugim materijalima za pravljenje cementa, kao i izgradnju naseljivih građevina na Mjesecu“, saopćeno je iz agencije.

NASA-in astronaut Metju Dominik je testirao ovu ideju, pomiješao je simulirano lunarno tlo, druge materijale i tečni rastvor, a mješavina je stavljena u dvije vrećice, dok je treća vrećica s vrućom vodom stavljena između njih.

Potom je sve tri vrećice ubacio u termos tokom noći. Smjesa će se stegnuti na ambijentalnoj temperaturi u ISS-u dok oni ne otputuju kući pomoću letjelice Kru Dregon.

Eksperiment je dio istraživanja Materijal Sajens on  Solidifikejšn ov Konrit , u kojem se koriste različite kombinacije cementa, vode, simuliranog lunarnog tla, pijeska i drugih aditiva.

Cilj je ne samo izgraditi održive strukture na Mjesecu, već i pronaći održive alternative cementu na kojem se temelji beton na Zemlji. Cement zahtijeva mnogo energije i sirovina, a može i ispuštati ugljen dioksid tokom proizvodnog procesa. Kompikacije se mogu dogoditi i tokom miješanja, poput vazdušnih pora, mjehurića i krhkosti. Cilj eksperimenta je da se riješe ovi problemi tokom testiranja lunarne izgradnje na ISS-u.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana