Arheolozi: Rimska opsada Masade trajala mnogo kraće

GS
Arheolozi: Rimska opsada Masade trajala mnogo kraće

Najnovija arheološka istraživanja pokazuju da je rimska opsada jevrejskih pobunjenika u Masadi vjerovatno trajala mnogo kraće nego što se ranije mislilo.

Kraj perioda jevrejske pobune 73. godine prije nove ere tradicionalno se prikazuje kao herojsko posljednje uporište protiv moćnog Rima kada su otpor pružili malobrojni jevrejski branioci koji su se na kraju radije ubili nego da ih savladaju snage imperatora Vespazijana, prenio je Gardijan.

Tvrđavu Masada, smještenu na visokom platou u pustinji koji gleda na Mrtvo more, zauzeli su Sikari, ektremna frakcija jevrejskih pobunjenika.

Tvrđava je sada jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Izraelu.

Opsadu je najbolje opisao istoričar Jozefus Flavijus, jevrejski komandant u rimsko - jevrejskom ratu, a događaje o kojima govori istoričari su dugo dovodili u pitanje, uključujući navode o masovnom samoubistvu 1.000 jevrejskih branilaca.

Najnovije istraživanje ukazuje na sasvim drugačiju verziju događaja, budući da istraživači sugerišu da je strategija napadača Rimljana, uključujući izgradnju ogromnog zida oko Masade, bila pravi trijumf rimske efikasnosti, prenosi Tanjug.

Istraživači su zaključili da je taj zid moglo da izgradi 6.000 do 8.000 rimskih vojnika za manje od dvije nedjelje, što im je ostavilo vremena da se fokusiraju na gradnju rampe preko koje su na kraju ušli u tvrđavu.

Kako se navodi postavlja se pitanje zašto su Rimljani uložili takav napor, godinama poslije završetka rimsko-jevrejskog rata, i poslali u pustinju toliki broj vojnika.

Kako ukazuju naučnici, razlog opsade bio je ne toliko demonstracija moći, već nešto prozaičnije - pobunjenici su naime prijetili obustavom isporuka vrijednih proizvoda kao što su parfemi i balsami iz obližnjeg Ein Gedija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana