Arheolozi pronašli 5.000 godina starog zmaja od žada

GS
Arheolozi pronašli 5.000 godina starog zmaja od žada

Arheolozi su nedavno otkrili pet milenijuma starog zmaja od žada koji je bio zakopan u kamenoj grobnici duboko u planinama Mongolije.

Drevna statua je pronađena prilikom iskopavanja drevnog groblja u Unutrašnjoj Mongoliji, na sjeveru Kine, prenio je britanski "San".

Zmaj od žada, veličine dlana, jedna je od sto otkrivenih relikvija od žada, a ta drevna statua je najveća dosad pronađena.

Karakteristike drevnog zmaja značajno se razlikuju od savremenih prikaza zmajeva, a "Čajna dejli" ga opisuje kao "buckastog zmaja".

Prilikom iskopavanja u jedinstvenoj drevnoj grobnici na arheološkom lokalitetu Juanbaošan otkrivene su i ruševine, ljudski ostaci i grnčarija, koji su povezani sa kulturom Hongšan, rekli su kineski zvaničnici.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na bogatu tradiciju drevne kulture od žada, koja je cvjetala između 6.500 i 5.000 godina prije nove ere na sjeveru Kine.

Kultura Hongšan, poznata po predmetima od žada, uključujući zmajeve i druge ritualne predmete, ima važno mjesto u ranoj istoriji kineske civilizacije, prenosi Tanjug.

Među ostalim otkrivenim artefaktima od žada su ceremonijalne alatke i ukrasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana