Arheolozi pronašli 2.000 godina staru šminku! (FOTO)

GS
Foto: AA

U drevnom gradu Aizonoi, važnom političkom i ekonomskom centru u rimsko doba, arheolozi su napravili zapanjujuće otkriće. Ova drevna prodavnica, datirajući hiljadama godina unazad, pružila nam je uvid u svijet rimskog luksuza i ljepote.

Stručnjaci su otkrili brojne predmete, uključujući bočice parfema, ostatke šminke, sjenke za oči i rumenila. Ovo otkriće baca svjetlo na šminku koju su Rimljanke koristile prije više od 2.000 godina. Prodavnica je vjerovatno služila kao raj za ljubitelje nakita i kozmetičkih proizvoda.

Osim raznih perli od ogrlica, ukosnica, šnala i nakita, u prodavnici su pronađene i bočice parfema. Posebno interesantno je otkriće školjki od kamenica koje su služile kao kutijice za šminkanje.

Najzapanjujuće je bilo to što je šminka koja je pronađena i danas sadržala pigmente jarkih boja, sličnih onima u rumenilima i sjenkama koje koristimo u savremeno doba. Crvena i ružičasta, u čak 10 različitih nijansi, otkrile su se kao ključne boje u ovom starom svijetu ljepote, prenosi BBC

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana