Arheološka čuda u Izraelu i tragovi drevnih civilizacija

GS
Foto: bibleplaces

Izrael je zemlja bogata istorijom i arheološkim nalazištima koja datiraju unazad hiljadama godina.

Arheološka istraživanja u ovoj oblasti pružaju uvid u različite periode ljudske civilizacije, od antičkih kultura do različitih vjerskih i kulturnih uticaja. Evo nekoliko interesantnih arheoloških nalazišta u Izraelu:

Masada

Masada je utvrda smještena na vrhu stijene na obali Mrtvog mora. Ova lokacija postala je simbol jevrejskog otpora protiv Rimskog carstva. Arheološka iskopavanja otkrila su utvrdu, palate i mnoge artefakte koji datiraju iz prvog vijeka.

Jerusalim - Zapadni zid i Hramsko brdo

Jerusalim je sveto mjesto za tri velike svjetske religije: judaizam, hrišćanstvo i islam. Nalazi se na UNESCO-ovom spisku svjetske baštine, a mnoga arheološka otkrića, poput Zapadnog zida (poznatog kao Kotel) i ostataka Drugog hrama, duboko su povezana s verskom istorijom.

Bet Še'an

Ovo arheološko nalazište nudi uvid u antički rimski grad Scitopolis. Grad je bio važno središte u Rimskoj Palestinu i obuhvata dobro očuvane ruševine, uključujući amfiteatar, terme i kolonade.

Megalitski kameni krugovi na Golanskoj visoravni

 Na sjevernom dijelu Izraela, u Golanskoj visoravni, otkriveni su misteriozni megalitski kameni krugovi. Ova arheološka enigma još uvijek nije potpuno razjašnjena, a datiraju iz bronzanog doba.

Akra

Grad Akra na obali Sredozemnog mora ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Arheološka nalazišta u Akru uključuju ostatke krstaša, rimski hipodrom i mnoge druge artefakte.

Tel Megido 

Tel Megido smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta u Izraelu. Ovde su otkriveni brojni slojevi civilizacija koje su se smjenjivale kroz istoriju, a lokalitet je povezan s biblijskim Armagedonom.

Ovo su samo neka od mnogih arheoloških nalazišta u Izraelu koja bacaju svjetlo na njegovu bogatu i raznovrsnu istoriju. Svako otkriće pruža dublje razumijevanje ljudskih aktivnosti, kultura i civilizacija koje su oblikovale ovu regiju kroz hiljadama godina, prenosi Glas Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana