Aplikacija "Artur" spoj tehnologije i ljubavi prema baštini

Srna
Aplikacija "Artur" spoj tehnologije i ljubavi prema baštini

MILIĆI - Učenici Srednjoškolskog centra /SŠC/ "Milutin Milanković" iz Milića Sergej Kaldesić i Vladimir Erić, koji su kreirali su mobilnu aplikaciju "Artur" koja omogućava nov način doživljavanja bogate kulture i predivne prirode ove opštine, bili su među najboljim na takmičenju "M:tel" na nivou BiH pod motom "Lansiraj svoju ideju".

Kaldesić je rekao Srni da je riječ o korisnoj revolucionarnoj mobilnoj aplikaciji koja nije samo turistički vodič, već duboko iskustvo, spoj tehnologije, lokalnog znanja, ljubavi prema baštini.

"Artur je prvobitno namijenjen za turiste i posjetioce opštine Milići da otkriju znamenitosti, planiraju putovanja i pronađu druge aktivnosti, ali i za lokalno stanovništvo da se prisjete čari svoga kraja", naveo je Kaldesić.

On je napomenuo da mobilna aplikacija nudi informacije i fotografije, kao i interaktivnu mapu. Prema njegovim riječima, ova kreacija sadrži kameru koja kroz objektiv oslikava realan prostor u aplikaciju pomoću koje se skeniraju neki od objekata koji otkrivaju tajne skrivene decenijama.

Kaldesić je rekao da je to jedna od rijetkih aplikacija koja koristi savremene tehnologije proširene realnosti klasifikacije slika i mašinskog učenja. Učenik Vladimir Erić izjavio je Srni da je "Artur" putovanje samo po sebi i istraživanje opštine Milići.

"Na ovu aplikaciju smo uspjeli implementirati pet kartica odnosno fragmenata sa početnom stranom koju čine savremeni dizajni, gdje je između ostalog moguće pronaći trenutnu prognozu vremena u Milićima, vlažnost vazduha", naveo je Erić.

On je rekao da je implementirana kartica sa izborom kategorija, kao na primjer spomenici ili sport, izdvojene su i lokacije koje treba posjetiti u Milićima, zatim info-centar koji sadrži česta pitanja, kao što su na primjer autobuske linije...

Kaldesić i Erić bili su među najboljim pojedincima i timovima na takmičenju na nivou BiH i plasirali se na regionalno takmičenje koje će biti održano u Beogradu.

Profesor Željko Nikolić, mentor pobjedničkog tima milićkih srednjoškolaca, izjavio je Srni da je ponosan na učenike koji su radili posvećeno, uz veliku upornost i zalaganje eksperimentišući sa najnovijim tehnologijama.

On je rekao da je aplikacija kreirana u Android studiju i da predstavlja početak njihovog rada, te da su njihova snaga kreativnost i predanost u programiranju i informacionim tehnologijama ključni Faktori koji su doveli do onoga što su pokazali na takmičenju i što ih dalje čeka.

On je napomenuo da se pripremaju za još veći izazov koji ih očekuje na regionalnom takmičenju koje će biti održano u martu u Beogradu, gdje će svoje vještine i kreativnosti pokazati među vrhunskim talentima iz Srbije, BiH i Crne Gore.

"Cilj nam je da pokažemo koliko smo konkurentni i da se izborimo za najviše pozicije", naveo je Nikolić. Nikolić je zahvalio svima na podršci i rekao da vjeruje da će zajedno postići još veće uspjehe u budućnosti. Milićki srednjoškolci radili su i uz stručnu pomoć i saradnju profesora Stefana Berovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana