Amerikanci smislili pejsmejker za mozak

Večernje novosti
Amerikanci smislili pejsmejker za mozak

Istaživači američkog Džon Hopkins univerziteta hirurški su implantirali u mozak jednog pacijenta sa ranim stadijumom Alchajmerove bolesti spravu sličnu srčanom pejsmejkeru.

Uređaj, koji je prethodno korišćen kod više hiljada ljudi sa Parkinsonovom bolešću, treba da obezbjedi duboku stimulaciju mozga. U slučaju Alchajmerove bolesti, očekuje se da poboljša memoriju i zaustavi kognitivni pad.

U okviru preliminarnog istraživanja u Kanadi, 2010. godine, uređaj je implantiran kod šestoro pacijenata sa pomenutom bolešću: pokazalo se da je poboljšao metabolizam glukoze, što je znak aktivnosti neurona. Dok je upotreba implantibilnog „pejsmejkera" kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću u eksperimentalnoj fazi, već je u prethodnih 15 godina isprobana kod više od 80.000 oboljelih od Parkinsonove bolesti, gdje je pokazala dobre rezultate - manje tremora i smanjenje doze medikamenata.

Duboka stimulacija mozga testira se i kod pacijenata oboljelih od depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, koji ne reaguju na druge terapije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana