Amerikanci slučajno našli lijek protiv side!

Agencije
Amerikanci slučajno našli lijek protiv side!

Tim američkih ljekara presađivanjem koštane srži najvjerovatnije su kod dvojice muškaraca izliječio sidu! Iako postoji mogućnost povratka virusa, pacijenti nakon dve do četiri godine od presađivanja koštane srži nemaju nikakvih tragova HIV-a u organizmu, što donosi novu nadu u izliječenje od ove pošasti modernog doba.

Dvojica pacijenata koji su živjeli s HIV virusom gotovo 30 godina, nakon transplantacije koštane srži već su četiri mjeseca bez lijekova za HIV, a nemaju ni naznaka povratka virusa. Naučnici iz američke bolnice "Birgham" prestavili su svoje rezultate na konferenciji Međunarodnog društva za AIDS.


Oba pacijenta oboljela su od limfoma, raka bijelih krvnih zrnaca i limfnih čvorova, što je zahtjevalo presađivanje koštane srži. Nakon transplantacije, kod jednog pacijenta nisu otkrili tragove HIV virusa dvije godine, a kod drugog čak četiri godine, što se smatra nepredviđenim "neželjenim dejstvima" ove transplantacije. Zapravo, riječ je o fantastičnim rezultatima koje niko nije očekivao!

- Prerano je govoriti o lijeku za HIV, jer virus može da se vrati u bilo kojem trenutku. Ipak, ovo svakako predstavlja ogroman pomak u terapiji - izjavio je vođa naučnog tima, doktor Timoti Henrik za BBC.


On je objasnio i to da je veoma teško zauvijek izbaciti virus HIV-a iz organizma, jer se on krije u ljudskom DNK-u i formira nedodirljive rezervoare u tijelu. Koštana srž je mjesto gdje se stvaraju nove ćelije krvi, pa se smatra glavnim poprištem za razmnožavanje virusa. Početkom godine, ova dva pacijenta skinuta su sa koktela lijekova za suzbijanje HIV-a, a kako se pokazalo, oni danas nemaju nikakvih naznaka infekcije.

- Moguće je da se virus i dalje skriva u moždanom tkivu ili u negdje u sistemu za varenje, a ako se vrati, to će samo predstavljati dokaz da je naučnicima potreban drugačiji pristup u liječenju ove opake bolesti, ali da ipak postoje nade u izliječenje - rekao je Henrik.


Berlinski pacijent Timoti Braun smatra se prvim čovekom na svetu izlečenim od AIDS-a, nakon što je primio koštanu srž muškarca čiji se organizam smatra otpornim na HIV. Slučajevi ova dva američka pacijenta liče na Braunov, a svakako daju naučnicima novo polazište u traženju lijeka za ovaj opasan virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana