Alijansa otvara Centar za razvoj kvantne tehnologije

Srna
Foto: Ilustracija

KOPENHAGEN- NATO će otvoriti novi centar za razvoj kvantne tehnologije u Kopenhagenu.

Ideja o otvaranju centra, koji će biti dio Instituta Nilsa Bora na Univerzitetu u Kopenhagenu, jeste da se razvije i testira nova višenamjenska tehnologija kako bi se ojačali ekološka tranzicija, navigacija, istraživanje i odbrana.

Institut je nazvan po Boru, danskom fizičaru koji se smatra jednim od pionira kvantne mehanike.

Očekuje se da će radu centra doprinijeti i Tehnički univerzitet Danske, Univerzitet Arhus i Danski državni institut za meteorologiju, javio je "Sputnjik".

Danski ministar odbrane Morten Bodskov izjavio je da će razvoj kvantne tehnologije donijeti velike promjene u bezbjednosnoj politici Danske i NATO-a.

"Možemo da pomognemo preokretu naše odbrane od kibernetičkih napada i jačanju sajber bezbjednosti", rekao je Bodskov za Danski radio.

Stručnjak Danskog radija za tehnologiju Henrik Moltke izjavio je da će kvantni računari biti mnogo brži od običnih i moći će da fundamentalno promijene proračun i modelovanje, koji će igrati ključnu ulogu u vojnom razvoju.

Između ostalog, računari će poboljšati kodiranje, obezbijediti komunikaciju i omogućiti razbijanje kodova.

 

"Kada ova tehnologija bude mogla da razbija kodove, to mijenja sve u vezi sa osiguravanjem komunikacije. Stoga ima smisla da se NATO kladi na to", istakao je Moltke.

 

On je pomenuo trenutnu trku u računarima između velesila i povukao paralele sa Drugim svjetskim ratom.

 

"To je kao tokom Drugog svjetskog rata, kada su Britanci uspjeli da razbiju njemačke kodove mašinom Enigma", naglasio je Moltke.

 

Prema njegovim riječima, dok se očekuje da pomenuta tehnologija ima veliki efekat na istraživanje u kojem se procesuira velika količina podataka, uključujući sekvenciranje genoma, vremensku prognozu, razvoj vakcina i ekološku tranziciju, to će prije svega dati vojnu prednost na bojnom polju, pružanjem više informacija o neprijateljskim snagama i njihovom kretanju.

 

"Ako možete da izračunate odakle će protivnik da udari, možete bolje da se branite", dodao je Moltke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana