Afrika: Otkriveno više od 1.000 fosila predaka ljudi

Tanjug
Afrika: Otkriveno više od 1.000 fosila predaka ljudi

Manje od mjesec dana od početka iskopavanja u Koljevci čovječanstva - području površine 470 kilometara, koje čini sistem krečnjačkih pećina, oko 50 km sjeverozapadno od Johanesburga, naučnici su došli do spektakularnog otkrića, pronašavši više od 1.000 ljudskih fosila.

Prema pisanju britanskog lista "Gardijan", profesor arheologije Li Berger sa Instituta ljudske evolucije Vits Univerziteta i članovi Rajzing Star ekspedicije pronašli su "dosad najbogatiju riznicu fosila ranih hominida u Južnoj Africi".

"Započeli smo ekspediciju da bi pronašli jedan jedini skelet, a otkrili smo pravo blago", naveo je Berger, dodajući da je juče bio njihov posljednji dana iskopavanja na nalazištu.

"Potrebno je da uskladimo naučni plan i vidimo šta ćemo sa mnoštvom materijala", rekao je on na konferenciji za novinare. Ekspedicija je skrenula pažnju javnosti još početkom mjeseca kada je prof Berger postavio oglas tražeći "mršave antropologe, biologe i speleologe koji se ne plaše klaustrofobičnih prostora".

Naime, riznica fosila nalazi se 30 metara ispod zemlje, a do nje se jedino može stići kroz uski prolaz širok 18 centimetara. Šest međunarodnih naučnika, koji su ujedno i iskusni speleolozi, radli su od 10. novembra, u smjenama od četiri do šest sati, na vađenju fosila.

Berger je odbio da novinarima koji su ga salijetali pitanjima pruži podrobnija objašnjenja o fosilima, poput starosti, vrsti i broju iskopanih kostiju, ističući da bi to bilo čisto spekulisanje, ali je rekao da je najvjerovatnije riječ o "ranim hominidima".

Ogroman broj pronađenih fosila predstavlja veliki izazov za istraživače. Primjera radi, kada je Berger 2008. pronašao skelet pračovjeka Australopiteka sedibe, bilo je 250 elemenata za čiji je opis bilo potrebno na hiljade sati rada.

Iako je Rajzing Star ekspedicija - pokrenuta u saradnji između Vits Univerziteta i časopisa Nacionalna Geografija, završena, arheolozi ističu da nisu ni iz daleka iskopali sve fosile.

"Jedva da samo zagrebali površinu. Iskopavanja na ovom lokalitetu će trajati decenijama", rekao je Berger. "Zatvaramo vrata za sobom, ali ćemo se vratiti", poručio je američki naučnik.

Prostor nazvan "Kolijevka čovječanstva" sadrži 36 paleontoloških lokaliteta od kojih je pet upisano na Uneskov popis mjesta svjetske baštine u Africi jer "zajedno sadrže presudne elemente za definisanje porijekla i evolucije ljudi u posljednjih 3,5 miliona godina".

Pored paleontoloških nalaza hominida, na ovim mjestima su pronađeni i mnogi fosili sisara, mikro-sisara i kičmenjaka koji pružaju jedinstven uvid u životinjsku evoluciju, ali i ljudske interakcije s njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana