Zbogom slobodi na internetu!

Agencije
Zbogom slobodi na internetu!

Rezolucija kojom se odobrava veća uloga vlada na internetu usvojena je na konferenciji Međunarodne telekomunikacione unije UN, prenose agencije.

Amerika i pojedine druge evropske i azijske zemlje oštro su se protivile novim propisima zbog bojazni da bi odobravanje povećanja uloge vlade i regulatornih tijela na internetu otvorilo put restrikcijama i nadzoru interneta i slobode govora njegovih korisnika.

Šef američke delegacije, ambasador Teri Krejmer, rekao je da će se zalagati za što hitnije poništenje donijete odluke, usvojene nakon dugih pregovora unutar Međunarodne telekomunikacione unije Ujedinjenih Nacija.

Kako je na kraju rekao predsjedavajući te konferencije Mohamed Naser el Ganim, prijedlog je usvojen konsenzusom i nije bilo glasanja.

Pregovori o novom sporazumu na temu telekomunikacija vodiće se do 14. decembra, kada će se prvi put nakon 24 godine "osvježiti" Propisi za internet i njegovo funkcionisanje.

Bez obzira na to što pojedine zemlje, koje su na konferenciji u Dubajiju izrazile svoje oštro protivljenje usvajanju bilo kakve nove odluke u vezi sa internetom, revizija Pravilnika o internacionalnim telekomunikacijama ni na koji način neće ugroziti slobodu govora na internetu, tvrdi druga strana, koja se založila i izborila za njegove izmjene.

Nedavno je generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Hamdoun Toure izjavio da je zabrinutost za slobodu govora potpuno neosnovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana