Zavirite u buduću zgradu Googlea u Londonu FOTO

qz.com
Zavirite u buduću zgradu Googlea u Londonu FOTO

Nove prostorije Googlea u Londonu trebalo bi da se otvore 2016. a zaposlenima će ponuditi otvoreni bazen, zatvoreni teren za fudbal, vještačku stijenu za penjanje i baštu na krovu.

Oni će moći da biciklom dolaze na posao i odlažu ga u "garažu" za dvotočkaše u kojoj se nalaze i tuševi i ormarići.

Zgrada sa 93.000 kvadratnih metara prostora nalaziće se na jednom hektaru zemljišta između Kings Kros i Sent Pankras stanica.

Rojters piše da će Google potrošiti 1,05 milijardi dolara na zemljište i izgradnju zgrade.

Zašto Google daje tako mnogo novca za ovo mjesto? Odgovor je jednostavan: može to sebi da priušti.

Firma mora da uradi nešto sa svim tim milijardama dolara koje je zaradila van matičnih Sjedinjenih Američkih Država, jer ih ne može odnijeti "kući" bez plaćenog poreza.

Uz to, priroda posla se mijenja, pošto je manuelni posao eliminisan, a papiri zamijenjeni digitalnim formatima. Zato prostor služi više za rekreaciju radnika, kako bi ih zadržao što je moguće duže na radnom mjestu, budući da posao koji obavljaju mogu da rade i od kuće.

"Ideja je da osobe koje su u zgradi, treba da vole da borave u njoj", kaže Sajmon Alford iz Allford Hall Monagham Morris, arhitektonskog biroa koji stoji iza projekta.

Zato Google bira tako atraktivnu lokaciju, na kojoj će se nalaziti i Fransis Krik institut, biomedicinski istraživački centar, Britanska biblioteka, jedna od najvećih kolekcija na svijetu, a tu je i redakcija britanskog lista Guardian.

Osim toga, od ovog mjesta, zaposleni "za tren oka" mogu doći do Kembridža gdje se nalaze najveći proizvođači hardvera i procesora u Britaniji, poput ARM i Microsoft Research.

S druge strane, u blizini je i Eurostar tunel do Brisela.

Zgrada će moći će da primi 4.500 zaposlenih, što je više od dvostrukog broja trenutno zaposlenih u Google u Londonu.

Projekat će biti završen 2016. Do tada, zaposleni će i dalje da budu podijeljeni na dvije lokacije u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana