Zašto je u Appleovim reklamama uvijek 9:41?

Businessinsider
Zašto je u Appleovim reklamama uvijek 9:41?

U Appleu se sve radi sa razlogom. A to čak uključuje i vrijeme koje se prikazuje na uređajima u promotivnim materijalima i televizijskim reklamama.

Vrijeme u pitanju bilo je 9:42. Ovo vrijeme se moglo videti na reklamama, u novinskim oglasima, pa čak i na Appleovom sajtu.

Objašnjenje je prosto: To je jutarnje vrijeme kada je Stiv Džobs najavio prvi iPhone 2007. godine. Tokom svom obraćanja, otprilike u 42 minutu, Džobs je izjavio: „Danas Apple ponovo osmišljava telefon".

Na ekranu iza njega pojavila se slika telefona na kom je vrijeme 9:42. Međutim, sve se promjenilo kada je predstavljen prvi iPad. Kada je on predstavljen, vrijeme na satu bilo je drugačije – 9:41.

Ukoliko sata pogledate Appleov sajt, vrijeme na uređajima je 9:41. I to ne samo na iPhoneu, već i na Macovima, a kada su predstavljeni iPad i iPad Air 2, vrijeme na njima je takođe bilo 9.41.

Zašto se vrijeme promenilo?

Razog je veoma prost, sudeći po bivšem iOS šefu, Skotu Forstalu.

"Osmišljavamo predstavljanja tako da veliko otkrivanje proizvoda uvijek bude nakon 40 minuta izlaganja. Kada se velika slika proizvoda pojavi na ekranu, želimo da vrijeme koje prikazuje bude približno stvarnom vremenu na satovima publike. Ali znamo da se to neće uvijek desiti u minut", tvrdi Forstal.

Vrijeme na iPhoneu bilo je izuzetno tačno. Džobs je najavio telefon tačno u ovo vrijeme, sudeći po prenosu uživo sajta Endgadget.

Kompanija je zato za predstavljanje iPada odlučila da vrijeme bude 9:41 - bez nekog konkretnog razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana