Zašto je Galaxy S5 više od telefona za Samsung?

Cnet
Zašto je Galaxy S5 više od telefona za Samsung?

Predstavljanje Galaxyja S5 bi trebalo da napokon odgovori na nekoliko pitanja: Da li je Samsung zaista inovator kada je hardver u pitanju? Da li uopšte ima prostora za inovacije? Da li će Samsung pokazati sopstveni softver ili će se ipak odlučiti za čistiju verziju Androida?

Međutim, možda najvažnije pitanje od svih je sasvim sigurno – da li će Galaxy S5 predstavljati revoluciju u odnosu na Appleov iPhone 5S i da li će uspijeti da ponovo natjera korisnike da počnu da kupuju premijum smartfone?

Dio problema, a Apple sasvim sigruno ovo može da razumije, jesu velika očekivanja i glasine koje se tiču Galaxyja S5. Da li će telefon zaista biti u stanju da impresionira i iznenadi? Vjerovatno ne, ali je izuzetno teško za kompaniju da učini tako nešto sa svim spekulacijama i očekivanjima publike koja dostižu epske razmjere.

Samsung će najvjerovatnije predstaviti neke nove funkcije mogućnosti ali će isto tako i uskratiti pojedine. Kupci u potrazi za naučno-fantastičnim telefonom sasvim sigurno ga neće pronaći u Galaxyju S5.

Pitanje je, koje će onda funkcije uspijeti da nateraju korisnike da zamijene svoj telefon za novi Galaxy?

Jedno je jasno, tržište polako sazrijeva. Potražnja za vrhunskim uređajima ne raste onako kako bi to proizvođači željeli a sve veći broj novih korisnika odlučuje se za jeftinije uređaje.

Čak i Samsung, koji je neprikosnoveni gospodar tržišta u prodaji pametnih telefona, osjeća pritisak. Kompanija je po prvi put u posljednjih par godina u ovom kvartalu prijavio opadanje operativnog profita, uglavnom zbog usporavanja mobilnog tržišta.

Galaxy S3 koji se pojavio 2012. godine bio je pun pogodak za kompaniju. Ovaj uređaj je pomogao kompaniji da zauzme vodeću poziciju na tržištu i učinio je Galaxy brend podjednako popularnim kao što je do tada bio iPhone. Međutim, nasljednih S4 nije prošao tako dobro.

Niko zapravo ne zna koliko je primjeraka Galaxyja S4 prodato, ali analitičar smatraju da je u pitanju svakako bilo razočaranje za Samsung. Umjesto da kupuju nov telefon, korisnici se se okrenuli starijem i jafetinijem Galaxyju S3. Dva uređaja izgledala su gotovo identično, a jedina ključna razlika – softver, nije bila dovoljna da primami kupce.

Softver nikada nije predstavljao Samsungovu snagu. TouchWiz interfejs je za mnoge Android čistunce inferiorna tvorevina. Kada je Galaxy S4 lansiran, mnogi su kritikovali količinu nepotrebnih aplikacija koje su dolazile instalirane sa telefonom i koje nije bilo moguće deinstalirati kao što su S Translate i S Voice.

Ukoliko su posljednji izvještaji tačni, kompanija bi mogla da se približi izvornom Androidu na svojim uređajima. Međutim, malo je vjerovatno da će Samsung odustati od promovisanja sopstvenog softvera i servisa uprkos tome što koš nije uspio da dođe do savršene formule. Kada je hardver u pitanju, Samsung briljira. Kada je softver u pitanju, kompanija i dalje uči.

Pa čak i sa dobrim softverom, ovaj put fokus može biti pomjeren na hardver. Dizajn smartfona i hardver a ne novi softver i funkcije, je ono što privlači kupce.

Iako je kompanija uvijek bila na čelu hardverskih unapređenja, postaje sve teže i teže za kompanije da se izdvoje iz mase samo uz pomoć hardvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana