Windows 8 RTM procurio na internet

Mikro.rs
Windows 8 RTM procurio na internet

Konačna kopija Windowsa 8 "procurila" je u četvrtak na internet, samo dan nakon što je Microsoft saopštio da je novi operativni sistem spreman za isporuku.

Verzija nazvana Windows 8 Enterprise N, što označava da je namjenjena korisnicima u Evropi, pojavila se na više BitTorrent veb lokacija. Poslije početne nedoumice da li se radi o legalnoj verziji Windowsa, više korisnika koji su je preuzeli ostavili su svoje komentare u kojima su naveli da je u pitanju legitimna verzija Windowsa koja funkcioniše na njihovim računarima. Drugi korisnici, pak, postavljali su snimke ekrana kako bi dokazali da je u pitanju ispravna verzija Windowsa 8.

Kopija Windowsa 8 koja je "procurila" je na engleskom jeziku. Radi se o verziji koja se ne podiže i instalira sama, već korisnik mora da snimi medij (DVD ili USB disk) sa koga se Windows instalira. Uputstva koja objašnjavaju tu proceduru su postavljena na nekim veb lokacijama za razmjenu datoteka, ali se mogu naći i na drugim mjestima na internetu.

Windows 8 N nema Media Player i distribuiraće se u evropskim zemljama na osnovu odluke koju su donijela antimonopolska tijela Evropske unije, nakon što je 2004. godine presuđeno da Microsoftova praksa uključivanja tog programa u Windows ne omogućava fer konkurenciju na tržištu.

"Curenje" verzija Windowsa koje samo što nisu objavljene je i ranije bilo uobičajeno. Primjera radi, prije tri godine dok se očekivao izlazak Windowsa 7, piratizovane verzije su se redovno pojavljivale na internetu – od "alfa" verzije koju je Microsoft namjenio isključivo programerima ("procurila" u oktobru 2008), do verzije "kandidat za objavljivanje" (Windows 7 Release Candidate), koja se pojavila na internetu dvije nedjelje prije njenog zvaničnog pojavljivanja.

Tokom razvoja Windowsa 8, Microsoft je uglavnom uspio da izbjegne "curenje" verzija operativnog sistema, mada se verzija na kineskom jeziku pojavila na internetu krajem maja, tri dana prije nego što je kompanija zvanično počela da isporučuje verziju "kandidat za objavljivanje" (Release Candidate, RC).

Microsoft je ranije praktikovao da upozorava korisnike da ne instaliraju piratizovane kopije dolazećeg operativnog sistema, zbog opasnosti da su inficirane zlonamjernim kodom, međutim ovog puta je to upozorenje izostalo.

Zvanična verzija Windowsa 8 će moći da se preuzme već od 15. avgusta, kada će Microsoft omogućiti da verziju nazvanu "spremna za isporuku proizvođačima računara" (release to manufacturing, RTM) preuzmu članovi mreža TechNet i MSDN.

Kompanije koje su uključene u Microsoftov sistem pretplate Softversko osiguranje (Software Assurance) i kompanije koje su članovi Microsoftove partnerske mreže, moći će 16. avgusta da preuzmu svoju kopiju Windowsa 8.

Windows 8 će se u prodaji pojaviti 26. oktobra, u dve verzije - Windows 8 i Windows 8 Pro

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana