Windows 1.0: Promašaj koji je stvorio imperiju

B92
Windows 1.0: Promašaj koji je stvorio imperiju

Dvije godine kasnije nego što je planirano, Microsoftov novi grafički operativni sistem našao se u prodaji 20. novembra 1985. godine. Nije bilo vrijedno čekati ga. Međutim, uskoro je počela da se otkriva znatno veća priča.

Apple se našao u naslovima godinu dana ranije sa predstavljanjem svog grafičkog Macintosha. Sada, nakon dvije godine odlaganja, Microsoft je napokon bio spreman da predstavi dugoočekivani Microsoft Windows.

Kritika je proizvod opisala kao veliki promašaj.

Ovo je bio sam trenutni korak u nazad za Microsoft, koji je jednostavno sa sebe stresao početni neuspjeh i nastavio dalje sa svojom vizijom.

Nažalost po kompaniju, Windows 2.0 nije bio ništa bolji od svog prethodnika. Međutim, kada je na red došla naredna verzija Windowsa 1990. godine, bilo je jasno da Microsoft ima pobjednika.

Ovo je takođe dovelo i do oproštaja od dugogodišnjeg partnera IBM-a, koji je razmišljao o drugom grafičkom sistemu za PC kompjutere koji je razvija sa Microsoftom pod nazivom OS/2.

Međutim, Bil Gejts je ostao uz svoju viziju i Windows je postao prava mašina za pravljenje novca koja će kompaniji zaraditi milijarde dolara.

Do današnjeg dana možemo čuti kritike da razne verzije Microsofta nikada nisu uspjele da ponude eleganciju i jednostavnost Mac operativnog sistema.

Iako je Windows 1.0 bio potpuni fijasko, on je predstavljao oličenje tehnološke vizije koja je stvorila tehnološko carstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana