Oglasila se SZO: Da li upotreba mobilnih telefona povećava rizika od raka mozga

GS
Foto: Ilustracija

Ne postoji veza između upotrebe mobilnih telefona i povećanog rizika od raka mozga, navodi se u novom pregledu objavljenih dokaza iz cijelog svijeta koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Uprkos ogromnom porastu upotrebe bežičnih tehnologija, nije došlo do povećanog porasta rizikaza rak mozga, što se odnosi i na ljude koji obavljaju duge telefonske razgovore, ili koriste mobilne telefone više od jedne decenije, prenosi Rojters.

Konačna analiza uključila je 63 studije iz perioda od 1994 do 2022, u čijoj je izradi učestvovalo 11 istraživača iz 10 zemalja.

U radovima su procijenjeni efekti radio-zračenja, koja emituju mobilni telefoni, kao i televizori, bebi monitori i radari, rekao je profesor epidemiologije raka na Univerzitetu Okland na Novom Zelandu i koautor studije.

''Nijedno od glavnih proučavanih pitanja nije pokazalo povećane rizike'', rekao je on.

Studije su razmatrale karcinome mozga kod odraslih i djece, kao i povezanost radijacije sa upotrebom mobilnih telefona, baznih stanica ili predajnika. Uticaji upotrebe mobilnih telefona na ostale tipove karcinoma biće objavljeni posebno.

SZO i druga međunarodna zdravstvena tela ranije su saopštile da nema definitivnih dokaza o štetnim efektima na zdravlje od zračenja koje emituju mobilni telefoni, ali su pozvali na dodatna istraživanja, piše B92.

Trenutno Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) klasifikuje zračenja telefona kao ''moguće kancerogeni'', odnosno kao klasu 2B, što je kategorija koja se koristi kada se ne može isključiti potencijalna veza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana