Uskoro kvantni računari

Agencije
Uskoro kvantni računari

Moskva - Računarski eksperti najavljuju da će se uskoro u Rusiji praviti kvantni kompjuteri!, prenose agencije.

Kvantni kompjuter naučnici čekaju kao čudo, jer je on sposoban da računa stostruko i hiljadustruko brže od običnih kompjutera.

To otvara ogromne mogućnosti u različitim sferama.

Takav klompjuter pruža mogućnost da se prognozira meteorološko vrijeme nekoliko mesjeci unapred, i to 100 odsto tačno!

Kvantni bit ili kubit nazivaju ne samo najmanjom jedinicom čuvanja informacije u kvantnom kompjuteru, već “srcem” tog stroja budućnosti.

Kubit je uzana petlja od metala, koja pri niskoj temperaturi postaje superprovodnik, njen razmjer je 10-20 mikrona, a na dva mjesta je rascijepljena zazorima.

Da bi kubit postao pravi matematički genije, treba ga uvesti u radno kvantno stanje.

To se postiže hlađenjem do teperature bliske apsolutnoj nuli, skoro minus 273 Celzijusova stepena, te smještanjem u slabo magnetsko polje.

Kubiti postoje u kvantnom stanju samo u toku milionitog dijela sekunde, ali i u tom trenutku stižu da obrade stotine operacija.

Ruski naučnici izvršili su prodor u informacionim tehnologijama.

U laboratoriju univerziteta MISiS (bivšeg Moskovskog instituta čelika i mesinga) oni su probali i mjerili superprovodni kvantni bit ili kubit - kako ga nazivaju stručnjaci - osnovnu jedinicu čuvanja kvantne informacije.

Projekat, kojim rukovodi Aleksej Ustinov, dobio je grant od pet miliona dolara prilikom konkursa, koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja i nauke, navodi “Glas Rusije”.

U okviru tog projekta na Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu MISiS novi laboratorij opskrbljen je najsavremenijom opremom, što je omogućilo organizaciju jedinstvenih eksperimenata.

Ruski naučnici planiraju eksperimente za manipulisanje kvantnim stanjem jednog, a zatim nekoliko kubita. To ih za još jedan korak približava stvaranju kompjutera budućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana