Uskoro kontrola mobilnih pokretom

BBC
Uskoro kontrola mobilnih pokretom

Ultrazvučna tehnologija koja omogućava kontrolu mobilnih telefona i tabličnih računara pokretom, mogla bi da počne da se primjenjuje početkom slijedeće godine.

Jedna norveška mlada informatička kompanija je trenutno u pregovorima sa velikim azijskim proizvođačima elektronike, za koje se nada da će već početkom slijedeće godine početi da ugrađuje ultrazvučne čipove uz koje će biti moguće kontrolisati mobilne uređaje samo pokretom.

Ova tehnologija je izazvala veliku pažnju pažnju javnosti, pa se za kratko vrijeme na tržištu pojavilo dosta elektronskih uređaja koje je moguće kontrolisati samo pokretima ispred ekrana, a masovna ugradnja ovih čipova u mobilne uređaje bi trebalo takođe da izazove veliko interesovanje, smatraju analitičari.

Ono što razlikuje čip kompanije Elliptic Labs iz Norveške od ostalih jeste široko polje upotrebe, koje se prostire skoro čitav metar od telefona, što znači da vrlo precizno može da identifikuje pokrete ruku.

Zbog toga što umjesto slike čip za identifikaciju pokreta koristi zvuk, senzor može da prepozna gestove u krugu od 180 stepeni, a ujedno koristi manje energije za napajanje i podjedanko je funkcionalan i u mraku.

Poređenja radi, telefon Samsung Galaxy S4 koristi infracrveni senzor koji može da interpretira pokrete u veoma maloj zoni.

"Ovime će korisnici moći precizno da usmjere pokret na određenu površinu uređaja, umjesto da kao prilikom doticanja kruže prstima po velikoj interaktivnoj površini, koja ponekad baš i nije toliko pouzdana" rekao je Erik Forstrom iz kompanije Elliptic Labs.

On smatra da će korisnici tako dobiti više slobode u tome kako da kontrolišu svoje mobilne uređaje, jer više neće morati da ih uopšte dotiču i nada se da će vrlo brzo takvi uređaji postati naša svakodnevica.

"Na malim površinama kao što su tableti ili mobilni telefoni normalni pokreti tela i dodir nikada ne mogu biti sasvim precizni jer vam je potrebna veća površina za veću preciznost, a ultrazvučni čip koji komande kontroliše pokretom obezbjeđuje upravo to: veliku preciznost na malom, pa čak i na velikom prostoru", dodao je on.

Stručnjaci vjeruju da je ugradnja ovih čipova slijedeća velika stvar u mobilnoj tehnologiji, a neki od ovih uređaja su testirani prije izvjesnog vremena na jednom sajmu tehnike u Japanu, kada su pametni Android telefoni bili smješteni kućište sa ultrazvučnim čipovima.

Sada se u kompaniji Elliptic Labs nakon testiranja nadaju da će vrlo brzo njihova tehnologija izmjeniti način na koji će biti ubuduće moguće kontrolisati mobilne uređaje samo pokretom ispred ekrana.

Međutim, potrebno je "samo" uspješno završiti pregovore sa velikim proizvođačima potrošačke elektronike, koji bi čip trebalo da spakuju u kućište mobilnih uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana