Džejms Kameron strahuje od trke u naoružavanju vještačkom inteligencijom: Upozorio sam vas

GS
Foto: Ilustracija

Kanadski reditelj Džejms Kameron upozorava na potencijalnu trku u naoružavanju vještačkom inteligencijom koja bi podsjećala na hladnoratovsko naoružavanje nuklearnim arsenalima i koja bi jednog dana mogla da dovede do uništenja čovječanstva.

Govoreći za televiziju Si-Ti-Vi (CTV), jedan od najnagrađivanijih reditelja rekao je da vjeruje da bi vještačka inteligencija jednoga dana mogla da dovede do uništenja i istrebljenja čovječanstva, strah koji dijele i mnogi čelnici tehnoloških giganata.

„Apsolutno dijelim njihovu zabrinutost. Upozorio sam vas još 1984. godine i ne slušate“, istakao je Kameron, aludirajući na film Terminator o robotu-ubici čiji je tvorac inteligentni superkompjuter Skajnet, a koji je u budućnosti doveo do skoro potpunog uništenja civilizacije.

Prema njegovim riječima, najveća prijetnja čovječanstvu je korišćenje vještačke inteligencije kao oružja.

„Mislim da ćemo ući u nešto ekvivalentno nuklearnom naoružavanju, samo sa vještačkom inteligencijom: ‘Ako je mi ne napravimo ili ne iskoristimo, drugi hoće’. I tako će onda eskalirati“, naveo je Kameron.

U slučaju da se vještačka inteligencija pojavi na bojnom polju, kompjuteri će tako brzo povlačiti poteze da „ljudi više neće moći da se umiješaju“. Takva tehnologija ne bi ostavila mogućnost za mirovne pregovore ili primirja, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana