Upozorenje korisnicima Androida: Čuvajte se “Meduze”

GS
Upozorenje korisnicima Androida: Čuvajte se “Meduze”

Britanci i Amerikanci upozoreni su na opaki bankovni napad usmjeren na korisnike Androida.

Kampanja nazvana “Meduza” omogućuje kibernetičkim lopovima da napadnu račune koristeći podmukle taktike, da vlasnik telefona to ne shvati.

Meduza postoji već neko vrijeme, ali stručnjaci su otkrili njezinu novu varijantu.

Prvi put otkriven 2020., malver softver – poznat i kao TangleBot – sposoban je čitati osjetljive tekstualne poruke, pratiti gumbe koje stišćete, snimati snimke zaslona i snimati telefonske pozive kako bi u konačnici došao do podataka o vašem bankovnom računu.

Ova posljednja verzija ide korak dalje, s mogućnošću “hvatanja” cijelog zaslona, prema firmi za kibernetičku sigurnost Cleary, a prenosi The Sun.

Na taj način prikazuje se crni ekran koji zavarava žrtve da pomisle da je njihov uređaj isključen kako bi hakeri mogli prionuti na posao.

- Iako tačna svrha ostaje pod istragom, ova funkcionalnost predstavlja potencijalnu prijetnju: skrivanjem sadržaja zaslona, napadač može to iskoristiti za maskiranje drugih zlonamjernih aktivnosti, objasnio je Cleary.

- Napad nije bio usmjeren samo na korisnike Androida u Velikoj Britaniji i SAD-u, već i u Kanadi, Francuskoj, Italiji, Španiji i Turskoj.

Hakeri su došli na lukavu ideju traženja manje, ali više bitnih dozvola.

Najnovija varijanta Meduze pokazuje strateški pomak prema olakšanom pristupu, nastavio je Cleary.

Minimiziranjem potrebnih dopuštenja izbjegava se otkrivanje i čini se benignijim, povećavajući njegovu sposobnost da bude neotkriven duže vrijeme.

Meduza se obično oslanja na phishing trikove za širenje zlonamjernog softvera.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana