Umjesto šifre, isplazi se za mejl?

Agencije
Umjesto šifre, isplazi se za mejl?

Šifre za naloge za pristup mejlu, IM servisima, podacima ili za otključavanje uređaja bi u narednim godinama mogle da postanu prošlost - Google misli da će ih zamjeniti - grimase.

Istraživanja na ovom polju su odavno u povoju, pa tako Motorola razmišlja o tetovažama i pilulama (?!), Apple namjerava da se pridruži kompanijama koje se oslanjaju na čitače otisaka prstiju, a tu su odavno programi za prepoznavanje glasa i "filmsko" skeniranje rožnjače.

Google je ove nedjelje prijavio patent u kome koristi softver za prepoznavanje lica, koji bi određeni izraz uporedio sa postojećom fotografijom iz baze i tako proverio autentičnost.

Predviđeno je da svaki put kada softver zatraži identifikaciju korisnik promeni izraz lica pomeranjem očiju, obrva, usta, čele, pa čak i nosa.

U patentu se navodi da se zbog sigurnosti predlažu "namigivanje", "pomeranje obrva", "boranje nosa" i "plaženje jezika".

"Korišćenje ove tehnologije nije novost, ali Google ide dalje i pokušava da zaustavi povredu privatnosti 'varanjem' ranije snimljenim fotografijama. Svako od nas na poseban način menja izraze lica i ima jedinstvene markere koje ni najvještiji ne mogu da imitiraju, bar u teoriji", navodi Rebeka Grinfild iz "Atlantik vajera".

Patent još čeka na odobrenje, a komentar Googlea još nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana