Ukrali su vam mobilni ili laptop? Uđite im u trag!

Agencije
Ukrali su vam mobilni ili laptop? Uđite im u trag!

Krađom vašeg mobilnog lopov dobija pristup svim vašim podacima, kontaktima, bilješkama. Pametni telefoni često sadrže informacije o vašem bankovnom računu, e-mailove. Krađa laptopa je još gora situacija. Na laptopu vjerovatno imate još više ličnih podataka, a sve šifre za ulazak u razne servise su stavljene za automatsko logovanje.

Srećom, piše portal "Mashable", postoji više aplikacija i softvera koji mogu da uđu u trag nestalim uređajima, a u nekim slučajevima nude i mogućnost uništavanja vaših podataka ako zaključite da je potraga uzaludna.

Najpopularnije takve aplikacije su na primer "Find My Iphone" i "Android Lost". Postoje još i "Prey", "LoJack Laptops" ili "LockItTight".

Mashable piše kako pronalazak vašeg telefona ili laptopa zavisi od policije, kojoj bi podaci sa softvera za praćenje mogli biti jedini trag za pronalazak vašeg uređaja.

Pitanje je da li bi i naša policija mogla i znala da iskoristi softver za praćenje, ali njegovo instaliranje daje vam barem nekakvu šansu da pronađete svoj uređaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana