U ovo vrijeme su vaši telefoni i računari izloženi najvećem riziku

Kurir
U ovo vrijeme su vaši telefoni i računari izloženi najvećem riziku

Većina napada ransomwarea sada se dešava između jedan i pet sati ujutru, vjerovatno zbog toga da se timovi za sajber bezbjednost uhvate nespremni.

Ovo je podatak iz izvještaja kompanije Malwarebytes za 2024. godinu o ransomware-u zasnovan je na obavještajnim podacima o prijetnjama koje je prikupila kompanija i njena jedinica za otkrivanje i reagovanje ThreatDown tokom angažovanja u reagovanju na incidente, kao i na sajtovima na kojima cure podaci ukradeni prilikom napada ransomwarea.

Većina incidenata kojima su se bavili stručnjaci za uklanjanje malvera ThreatDowna tokom prošle godine dogodila se u ranim jutarnjim satima.

Razlog za pokretanje napada noću i vikendom je jednostavan - pokušaj da se napad izvede u trenutku kad je manji broj onih koji se u organizacijama bave otkrivanjem i odgovorom na incidente.

Malwarebytes tvrdi da je sada potrebno manje vremena nego ikada ranije da se završi cijeli lanac napada ransomwarea - od početnog pristupa do šifrovanja. Dok su nekada bile potrebne nedjelje da se prođe kroz sve ove korake, sada su to sati, tvrdi se u izvještaju.

Na prvom i drugom mjestu po broju žrtava ransomwarea u protekloj godini su SAD (63%) i Velika Britanija (67%) koje su zabilježile dvocifren godišnji porast obima napada.

Udio napada koje su izvele bande koje nisu među prvih 15 takođe je porastao sa 25% na 31%, što govori da ransomware postaje sve dostupniji sve većem broju sajber kriminalaca, navodi se u izvještaju.

Usluge i proizvodnja su dva sektora koja su najčešće bila na meti ransomwarea u protekloj godini, pri čemu je ovaj drugi zabilježio ogroman porast broja napada od 71% u odnosu na prethodnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana