Trka u naoružanju između Googlea i agencija SAD

Agencije
Trka u naoružanju između Googlea i agencija SAD

Najveće IT kompanije nalaze se u trci u naoružanju sa državnim agencijama za nadgledanje, sudeći po Googleu, koji je počeo da enkriptuje sopstvene podatke kako bi ih zaštitio od znatiželjnih očiju.

Google već neko vrijeme radi na tome da zaštiti podatke koji se razmjenjuju između njihovih centara, ali je cijela operacija dodatno ubrzana nakon otkrića Edvarda Snoudena.

Reputacija kompanije našla se na udaru uslijed percepcije javnosti da je kompanija dobrovoljno otkrivala podatke u vezi sa njenim korisnicima Nacionalnoj bezbjednosnoj agenciji u Americi.

Google poriče da je učestvovao u nečemu takvom i sada dodatno pojačava internu bezbjednost kako bi se zaštitio od spoljnih upada.

„U pitanju je trka unaoružanju. Državne agencije su najvještiji igrači u igri. U pitanju je lična čast. To se ovdje neće desiti", izjavio je potpredsednik Googlea zadužen za bezbjednost Erik Gros.

Enkripcija podataka otežaće vladinim agencijama da dekodiraju bilo kakve podatke do kojih bi eventualno mogle da dođu, a Google je siguran da će njihove protivmjere biti uspješne.

Enkripcija podataka neće imati nikakav uticaj na obavezu Googlea da se odazove razumnim zahtjevima koje im upute bezbjednosne ili druge državne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana