Tesla S brži od M5

Agencije
Tesla S brži od M5

Jedan od najbržih serijskih automobila na električni pogon, model Tesla S, stao je na crtu BMW-u M5, koji spada među najsnažnije sportske limuzine na svijetu. I nije se obrukao.

Većina ljudi automobile na električni pogon ne doživljava kao naročito agilna vozila. Istina je, međutim, da električni automobili, u zavisnosti od modela i njegove namjene, mogu da ubrzavaju bolje od sličnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Razlog za to leži u činjenici da je električni motor u stanju da maksimalni obrtni moment isporuči gotovo trenutno.

Kako bi provjerili ovu tvdrnju, novinari Automobile Magazina stavili su na uporedni test ubrzanja od 0 do 160 km/h Teslu Model S Signature Performace i BMW M5, i - pobjedu je odneo elektromobil:


Teslu S pogoni električni motor smješten pozadi, sa 416 ks i 600 Nm. Sa druge strane, BMW M5 ispod haube ima 4.4 litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 560 ks i 677 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Tesla S je i teži od svog protivnika. Njegova masa iznosi 2.105 kg, dok je masa BMW-a M5 1.989 kg. Uprkos prednosti koju je M5 imao na papiru, karakteristike elektromotora donijele su Tesli prevagu.

Ljubitelji brzih, sportski automobila često sa visine gledaju na vozila na električni pogon. Nakon ovog video snimka, možda će promjeniti mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana