Superkompjuter uspio da simulira ljudski mozak

Telegraph
Superkompjuter uspio da simulira ljudski mozak

Naučnici su uspjeli da sprovedu najtačniju kompjutersku simulaciju ljudskog mozga, ali je za jednu sekundu aktivnosti jednom od najjačih superkompjutera na svijetu bilo potrebno 40 minuta kalkulacija.

Japanski superkompjuter uspio je da izvrši simulaciju rada ljudskog mozga ali mu je za jednu sekundu aktivnosti bilo potrebno preko 40 minuta složenih kalkulacija.

Istraživači su koristili K kompjuter u Japanu, trenutno četvrti najjači kompjuter na svijetu, kako bi simulirali aktivnost ljudskog mozga. Kompjuter posjeduje 705.024 procesorskih jezgra i 1.4 miliona GB RAM-a, ali mu je i dalje bilo potrebno 40 minuta da izračuna podatke potrebne za jednu sekundu moždane aktivnosti.

Projekat, zajednički poduhvat japanske istraživačke grupe RIKEN, Okinava Instituta nauke i tehnologije i istraživačkog centra iz Njemačke, predstavlja najveću simulaciju mreže neurona.

Istraživači su koristili NEST tehnologiju kako bi replicirali mrežu koja se sastoji iz 1.73 milijarde nervnih ćelija povezanih sa 10.4 triliona sinapsi.

Iako izuzetno značajna simulacija, ona predstavlja svega 1 odsto mreže neurona u ljudskom mozgu.

Istraživači se nadaju da će uz pomoć ove simulacije sakupiti dragocjeno znanje koje bi trebalo da pomogne u konstrukciji novog softvera za simulaciju. Dodatno, ovaj uspjeh daje naučnicima uvid u ono što bi moglo da bude postignuto korišćenjem naredne generacije kompjutera koji mogu da obave znatno veći broj kalkulacija po sekundi i to bi trebalo da predstavlja veliki korak napred pošto se smatra da će oni posjedovati iste mogućnosti kao i ljudski mozak i omogućiti simulacije u realnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana