Sud pravde EU donio presude protiv Epla i Gugla

Tanjug
Sud pravde EU donio presude protiv Epla i Gugla

LUKSEMBURG - Sud pravde Evropske unije sa sjedištem u Luksemburgu donio je danas dvije odvojene presude protiv američkih tehnoloških kompanija Epl i Gugl.

Kako se navodi, Irska je ranije prema mišljenju suda dodijelila Eplu nezakonite poreske olakšice u vrijednosti od 13 milijardi evra, a američka kompanija sada mora da vrati ova sredstva, prenosi "CNN".

Sud pravde EU je time potvrdio prethodnu odluku Evropske komisije iz 2016. godine.

U odvojenoj presudi je takođe odbačena žalba Gugla i njegove matične kompanije Alfabet na kaznu od 2,4 milijarde evra koju je nametnula Evropska komisija 2017. godine.  

Komisija je tada kaznila Gugl zbog zloupotrebe dominantnog položaja u onlajn pretraživanju i navela da je američka firma preferirala sopstveni servis za kupovinu u odnosu na konkurenciju.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država razmatra podjelu tehnološke korporacije Gugl nakon što je značajnom sudskom presudom utvrđeno da je kompanija monopolizovala tržište onlajn pretrage, prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Evropska komisija bi mogla da zahtijeva sličan scenario kao u SAD, odnosno podjelu Guglovog poslovanja, da bi se okončao monopol ove kompanije u onlajn oglašavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana