Studentkinje iz Srbije uzele Microsoft nagradu

B92
Studentkinje iz Srbije uzele Microsoft nagradu

Studentkinje Informacionih tehnologija (IT) iz Srbije osvojile su prvu nagradu na prestižnom Microsoft takmičenju, kreiranjem Windows Phone 8 aplikacije za promociju fizičke aktivnosti.

U okviru ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Microsoft Imagine Cup's "Woman's Athletics App Challenge", AdaJAMM tim iz Srbije osvojio je prvu nagradu u oblasti kreiranja softvera i aplikacija za promovisanje zdravog života kroz fizičku aktivnost.

Pobjednički tim od četiri studentkinje sa Fakulteta informacionih tehnologija beogradskog Univerziteta Metropolitan čine Jovana Kovač, Ana Rodić, Jelena-Marina Bradarić i Maša Pejčić.

Ovom timu prvo mjesto je donijela Windows 8 aplikacija za mobilne telefone "Playground", koja ima za cilj da nastavnicima fizičkog vaspitanja i njihovim učenicima prikaže šest različitih igara koje provomišu fizičku aktivnosti.

S obzirom na to da sadrži video tutorijale, upravo zbog svoje jednostavnosti aplikacija je pogodna kako za djecu, tako i za učenike, čineći formiranje timova i praćenje rezultata takmičenja jednostavnim i zabavnim.

Prema riječima pobjednica, ovo takimčenje im je pomoglo da steknu iskustvo iz softverskog inženjerstva, ali je predstavljalo i određeni izazov da se ostvare kao tim i nauče šta donosi učestvovanje u projektu koji obuhvata softverski razvoj.

Generalni direktor Microsoft Srbija, Jugoslav Pirić, kazao je da je ta kompanija srećna i ponosna na ovaj izvanredni uspjeh djevoaka.

- Njihova pobeda dokaz je da Srbija zaista postaje važna tačka na svetskoj mapi informacionih tehnologija, dodao je Pirić.

Sredinom avgusta, tim će zajedno sa svojim mentorom otputovati u Sijetl gdje će posjetiti sjedište kompanije Microsoft.

Tokom posjete, djevojke će imati priliku da upoznaju izvršnog potpredsjednika kompanije Microsoft, Lisu Brumel, i da prisustvuju revijalnoj košarkaškoj utakmici između ekipe Seattle Storm i Microsoft.

Pored nagradnog puta u Sjedinjene Države, Microsoft će sve članice tima AdaJAMM novčano nagraditi sa po 1.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana