Stižu jeftiniji modeli pametnih satova

GS
Foto: X.com

Pored klasičnih modela te najjačih i najskupljih modela Ultra, Apple u svojoj ponudi ima i jeftinije modele pametnih satova - Apple Watch SE.

Slično kao i s modelom SE iPhonea, ovi modeli nemaju sve funkcionalnosti jačih modela, ali za većinu korisnika, pogotovo onih koji su oprezni oko troškova i imaju ograničen budžet, to je sve što im treba.

Prošle sedmice predstavljeni su Appleovi noviteti, koji su uključivali novi model 10 i nadograđeni Ultra 2, a tom prilikom pominjalo se kako u kompaniji testiraju i novi model Apple Watcha SE. 

Prema tim glasinama, ovaj sat trebao bi imati plastično kućište, što znači da bi mogao biti još jeftiniji u odnosu na aktuelni model sata SE, a treba naglasiti kako bi taj uređaj trebao biti napravljen od tvrde, odnosno izdržljivije plastike, prenosi Zimo.

Kao što je očigledno, ovaj model sata nije predstavljen, no to ne znači da je kompanija od njega odustala, već samo da je - odgođen. 

Službeno nema informacija o samom uređaju, ali analitičari vjeruju kako bi ga Apple mogao predstaviti sljedeće jeseni. Apple je prvi model sata SE predstavio 2020.godine, zajedno s modelom Watch Series 6.  Taj je uređaj imao isti ekran i kućište kao i skuplji model, ali ga je pokretao stariji procesor, nije imao always-on ekran niti EKG. Zato je njegova cijena iznosila 279 dolara.

Dvije godine poslije Apple je predstavio novi model iz serije SE koji je nadogradio s istim čipom kao i model Watch Series 8, ali i dalje nije imao pomenute opcije, ali zato je bio još jeftiniji - koštao je 249 dolara.

Novi model trebao bi, dakle, biti napravljen od tvrde plastike, a još jedan novitet je i veći izbor boja u kojima će biti dostupan, prema jednom od najmjerodavnijih analitičara kada su u pitanju Apple i proizvodi ove kompanijem Marku Gurmanu. 

Zanimljivo, on kaže kako bi uvođenje novih boja moglo značiti kako bi ovaj sat mogao biti zanimljiv i d‌jeci, čime bi kompanija mogla proširiti bazu svojih korisnika.

Plastični sat je, prema Gurmanu, i dalje u razvoju - Appleovi inženjeri navodno imaju problema u proizvodnji i prelasku na plastiku, a za očekivati je da bi se to do sljedećeg septembra i predstavljanja nove generacije gadgeta ove kompanije trebalo riješiti. 

Pored toga, gotovo je sigurno da će novi SE imati i bolji procesor, a biće zanimljivo vid‌jeti hoće li i jeftiniji model napokon dobiti opcije poput EKG-a ili će to takve opcije ipak biti rezervirane za skuplje satove.

S obzirom na to da do predstavljanja ima još godinu dana, do tada će se na mreži sigurno pojaviti brojne glasine, a potencijalnim kupcima najvažnija će biti samo jedna informacija - koliko će Apple Watch SE 3 koštati, odnosno hoće li biti jeftiniji u odnosu na sadašnju verziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana