Šta je sve Google kupio u posljednje vrijeme?

Businessinsider
Šta je sve Google kupio u posljednje vrijeme?

Google je upravo napravio veliku akviziciju kupovinom kompanije koja proizvodi „pametne" termostate Nest za sumu od 3.2 milijarde dolara.

Nest je osnovao čovjek koji je dizajnirao Appleov iPod. Proizvodi ove kompanije podsjećaju na Appleove proizvode i Nest proizvode vole ljudi koji vole Appleove proizvode. Nestovi proizvodi se čak i prodaju u Appleovim prodavnicama.

Nest, ukratko, izgleda kao savršena akvizicija za Apple, koji se trudi da pronađe nove linije proizvoda kako bi proširio djelokrug svog poslovanja.

Međutim, Apple nije kupio Nest. Kupio ga je Google.

Čini se da se ovim potezom nastavlja šablon u kom – dva ljuta rivala ukrštaju rogove, Google popravlja svoje slabosti (hardver) znatno brže nego što Apple radi na svojim slabostima (softver i servisi).

Na prvi pogled, čini se da je Googleova agresivnost ponovo uhvatila kompaniju iz Kupertina nespremnom. Kompanija koja je bila savršena za Apple sada je van domašaja.

Naravno, Nest nije jedina kompanija koju je Google kupio u posljednje vrijeme.

Kim Bašin iz Huffington Posta tvitovao je listu „stvari koje je Google kupio u posljednje vrijeme" sa Wikipedie.

Google je u proteklih godinu dana kupio barem 21 kompaniju. Pored automatizovanih kućnih proizvoda, Google je kupio ili trenutno radi na razvoju:

- Humanoidnih robota

- Softvera za detekciju saobraćaja

- Vazdušne turbine

- Robotičkih ruku

- Robotičkih točkova

- Tehnologije za prepoznavanje gestova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana