Španski sud suspendovao je kaznu Amazonu i Eplu od 194 miliona evra zbog žalbi

Tanjug
Foto: Ilustracija

MADRID – Španski sud suspendovao je danas kazne od ukupno 194 miliona evra izrečenih Amazonu i Eplu na osnovu nalaza antimonopolske agencije u julu, zato što se očekuju žalbe pomenutih tehnoloških giganata, rekao je danas portparol Amazona.

Španska Nacionalna komisija za tržišta i konkurenciju (CNMC) kaznila je tada Amazon i Epl, jer su se udružili kako bi izbacili konkurente favorizujući prodaju Epl proizvoda na veb stranicama, prenio je Rojters.

Epl je zbog toga kažnjen sa 143,6 miliona evra, a Amazon sa 50,5 miliona evra i obje kompanije tada su rekle da će se žaliti.

Odluka suda da se obustavi novčana kazna dio je žalbenog procesa, rekao je portparol Amazona, ali to ne predviđa da će sud presuditi u korist ili protiv tehnoloških giganata.

Amazon je u julu saopštio da se kao rezultat dogovora sa Eplom povećao broj popusta na Eplove uređaje na Amazonovim veb stranicama, dok je Epl naveo da je cilj ugovora da zaštiti kupce od lažnih proizvoda.

Dvije kompanije su 2018. godine postigle sporazume koji ograničavaju slobodnu konkurenciju prodavaca trećih strana koji prodaju Eplovu robu preko Amazonove platforme za manje prodavce, navela je CNMC, koja nadgleda španska tržišta zbog kršenja antimonopolskih propisa, objavio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana