Sony razvio trake kapaciteta 185 terabajta

Extremetech.com
Sony razvio trake kapaciteta 185 terabajta

Nekada je najbolji način da sačuvate dragocjene podatke sa vašeg kompijutera bilo korišćenje medija koji je tada predstavljao najbolji način da se sluša muzika – magnetna traka, piše Exstremetech.com.

Optički mediji, jeftini hard diskovi i cloud su vremenom postali standard za korisnike, ali se magnetne trake i dalje koriste kao najbolja opcija za čuvanje masovnih podataka. Sony je razvio novu tehnologiju koja će dati dodatni vjetar u krila ovom drevnom načinu skladištenja podataka – u pitanju su trake kapaciteta 185 terabajta.

Pređašnji rekord iznosio je 29.5GB po kvadratnom inču. Poređenja radi, standardni dvoslojni Blue-ray disk može da uskladišti 25GB podataka po sloju i zbog toga igre nove generacije mogu da imaju i do 50GB. Međutim, to predstavlja kapacitet cijelog diska dok magnetna traka može da sačuva skoro duplo više u jednom kvadratnom inču.

Sony je izjavio da je razvio novi materijal za magnetne trake koji će sravniti prethodni rekord i koji može da čuva 148GB po kvadratnom inču.

Poređenja radi, ovo je identično količini koju može da uskladišti 3.700 dvoslojnih Blue-pay diskova kapaciteta 50GB – koji bi naslagani jedan na drugi bili visoki 4.4 metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana