Smartfoni zavladali planetom

Agencije
Smartfoni zavladali planetom

Svjetska prodaja smartfona u 2013. godini povećana je za 41 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i dostigla je rekordnih 990 miliona komada.

Podaci su dobijeni istraživanjem koje je sprovela američka analitička kompanija specijalizovana za analize tržišta visokih tehnologija "Stratedži analitiks".

Lider tržišta je i dalje južnokorejska kompanija "Samsung", koja drži 32,3 odsto udjela u prodaji, prenijela je agencija Itar-Tass. "Samsung" je za godinu prodao 319,8 miliona smartfona, što je rekord u istoriji tog sektora.

- Uprkos žestokoj konkurenciji kineskih i američkih proizvođača, "Samsung" je nastavio da proizvodi popularne modele "galaksi S4" i "nout 3", sa kojima je ostvario sjajne rezultate - rekao je izvršni direktor "Stratedži analitiksa" Nil Moston.

Drugo mjesto zauzima proizvođač "ajfona", američka kompanija "Epl", kojoj je pripalo 15,5 odsto tržišta. "Epl" je prošle godine prodao 153,4 miliona smartfona, što je 13 odsto više nego 2012. godine, ali je uprkos tome njegov udio u svjetskoj prodaji smanjen za 19 odsto.

- "Epl" zadržava jake pozicije u vrhunskom segmentu, ali činjenica da nije zastupljen u nižoj cjenovnoj kategoriji negativno utiče na prodaju u zemljama u razvoju - ukazao je Moston.
Udio "Samsunga" i "Epla" je prošle godine činio gotovo polovinu svjetske prodaje smartfona, ali sve veću konkurenciju im prave drugi proizvođači. Prodaja pametnih telefona kineskih kompanija "Huavej" i "Lenovo" i južnokorejskog "El-džija" raste dva puta brže nego tržište u cjelini i njihov zajednički udio već dostiže 14 odsto. "Huavej" je prošle godine prodao 50,4 miliona smartfona, što čini 5,1 odsto udjela na tržištu, "El-dži" 46,6 miliona ili 4,8 odsto, a "Lenovo" 45,5 miliona jedinica dovoljnih za 4,6 odsto svjetskog tržišta.

Ključna tržišta

Analitičari "Stratedži analitiksa" ukazuju da se "Huavej" brzo širi u Evropi, u Latinskoj Americi raste popularnost "El-džija", a smartfoni "Lenova" prodaju se po konkurentnoj cijeni u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana