Smartfoni će pobjediti prenosne konzole?

tportal.hr
Smartfoni će pobjediti prenosne konzole?

Vrijeme prenosnih konzola je na zalasku. Zvuči kontroverzno? Ne brinite, stvari nisu ni približno zastrašujuće kao prva rečenica. Ali kada se uzme u obzir da nove generacije konzola imaju ozbiljne probleme s konkurisanjem vlastitim prethodnicima, onda otprilike imate ideju o čemu se radi. Činjenice govore o tome da se tržište konzola kreće nadole.

Nove generacije konzola hvale se vrhunskim hardverom, jakim popisom naslova i prihvatljivom cijenom. Takođe, proizvođači kao takvi nastoje da nove platforme učine puno privlačnijima široj publici. A publika kao takva odlučuje na osnovu većeg broja faktora - od same cijene konzola, do "konkurentskih" tehnologija. Na njih utiče činjenica da im se tokom silnih reklamnih kampanja za Vitu i 3DC u džep zavukla nova konzola - njihov smarfon.

I tu, nastaju problemi. Klasično tržište konzola pod direktnim je uticajem smartfona i tableta čiju integraciju Microsoft i Sony promovišu na sav glas. Na strani periferije stoje Sony Vita i Nintendo 3DC - gledajući se i pitajući jedno drugo što da oni rade ovdje? Pa, uprkos činjenici da obije platforme imaju kolekciju vrlo interesantnih naslova, bilo bi logično zaključiti kako njihova prodaja prati trendove njihovih prethodnika. Međutim, ona ne zadovoljava. Primjera radi, uporedićemo ćemo jednu od najuspješnijih prenosnih konzola Playstation portable - koji je izašao 2004. i najnoviju Vitu. Brojke su zabrinjavajuće - PSP je do danas prodat u preko 76 miliona primjeraka, dok njegov stariji brat, iako neuporedivo kraće na tržištu, prolazi kroz katastrofalan period sa jedva 2,2 milona prodatih primjeraka tokom prošle dvije godine.

Nintendov 3DC postigao je puno bolji uspjeh sa oko 32 miliona prodatih konzola, što je u prosjeku bolje od njegovog prethodnika - uzmemo li da je dotični tokom 9 godina prodat u oko 150 miliona primjeraka. Ako Nintendo nekim čudom uspije 3DCovu prodaju držati na ovom nivou tokom idućih sedam godina, konzola će se prodati u više primjeraka nego njen prethodnik. A realno gledano, svi znamo da neće. Najnoviji 2DS koji je namijenjen onima koji nemaju 3DC a ne baca im se toliko para na 3D je indikator kako Nintendo nakon povećavanja 3DC-a nije preterano oduševljen prvobitnim rješenjem.

Za to vrijeme Android i iOS polako osvajaju tržište. Casual gaming proždire hardkor, a za sve one koji su spremni iskeširati više od pet dolara za hardkor gamming app, tu su EA, Activision i 2K koji već nekoliko mjeseci na vrlo suptilan način mobilno tržište snabdevaju skupim hardkore igrama. Poenta je da se nove generacije prenosnih konzola polako gube smisao. Da, radi se o snažnom hardveru koji može da pokreće lijepe igre. Međutim, taj hardver košta preko 200 € i njegova jedina praktična namjena je igranje igara. Isti korisnik vrlo vjerojatno posjeduje telefon na kojem pokreće gomilu drugih igara i koji zbog jednog ili drugog razloga oklijeva da kupi prenosnu konzolu. Jasno, primarno tržište za handhelde su roditelji s klincima koji nisu preterano spremni svom podmlatku kupovati Galaxy S4 ili iPhone samo kako bi se igrao. Ali to je otprilike to.

Na kraju priče sve se svodi na činjenicu kako zbog dostupnosti tehnologije i eksplozije mobilnog gejminga prenosne konzole polako gube na popularnosti. Njihov odlazak u anonimnost trajaće još barem pet do šest godina, ali kada se desi, svi će već odavno biti indiferentni zbog toga jer će se ionako sve vrijeme igrati na svojim jeftinim pametnim telefonima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana