Sjevernokorejski IT radnici koriste lažna imena da bi dobili posao na Zapadu

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON- Sjevernokorejski radnici u IT sektoru, koji traže posao u zapadnim tehnološkim kompanijama, koriste lažna imena, lažne LinkedIn profilie i falsifikovana dokumenta da bi dobili posao.

Da bi radnici iz Sjeverne Koreje dobili posao primjenjuju visoko razvijene strategije da bi ubijedili zapadne menadžere da ih zaposle, prema dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Sjeverna Koreja je poslala hiljade IT radnika u inostranstvo, što se ubrzalo u posljednje četiri godine, da bi oni izdvajali značajan dio svojih plata za finansiranje nuklearnog raketnog programa Pjongjanga, prema tvrdnjama SAD, Južne Koreje i Ujedinjenih nacija.

Istraživači u američkoj firmi za sajber bezbjednost Palo Alto Networks otkrili su na mreži interne dokumente koji detaljno opisuju rad na daljinu severnokorejske IT radne snage.

Dokumenti sadrže na desetine lažnih radnih biografija, lažnih profila na internetu i lažnih identiteta sjevernokorejskih IT radnika, da bi ubijedili firme iz Čilea, Novog Zelanda, SAD, Uzbekistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata da ih zaposle.

Američka vlada saopštila je prošle godine da su se sjevernokorejski IT radnici uglavnom nalazili u Kini i Rusiji, a i u Africi i jugoistočnoj Aziji, i da svaki može da zaradi do 300.000 dolara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana