Samsung tužio Epl zbog ajfona pet

Agencije
Samsung tužio Epl zbog ajfona pet

Vašington "Samsung" je dodao najnoviji "Eplov" mobilni telefon "ajfon pet" na listu aparata kojim se krši osam tehnološkoh patenata južnokorejske kompanije, koji su zaštićeni u SAD.Sporne inovacije odnose se na sinhronizaciju fotografskih, muzičkih i video fajlova na nekoliko uređaja, kao i na metod snimanja i slanja video snimaka preko interneta.

"Samsung" je već podnio tužbe u vezi sa prethodnim verzijama "ajfona" i tabletnog kompjutera "ajped".

Sudija Ričard Posner, koji je ranije predsjedavao pravnim sporom između "Epla" i "Motorole", izjavio je da je današnja zaštita softverskih patenata "prekomjerna".

Američka kompanija tvrdila je da je korejski proizvođač telefona "galaksi" kopirao izgled i tehnička rješenja operativnog sistema IOS sa tabletnih kompjutera i mobilnih telefona ovog proizvođača.

Nekoliko "Eplovih" tužbi je odbijeno, ali je nedavno sud u Kaliforniji odlučio da "Samsung" mora da plati nadoknadu od jedne milijarde dolara zbog narušavanja "Eplovih" prava na tehnološke patente.

"Samsung" je, takođe, ostvario određeni uspjeh u sudnicama, pa je u avgustu sud u Južnoj Koreji saopštio da je "Epl" prekršio dva "Samsungova" patenta u vezi sa bežičnim komunikacijama i izrekao američkoj firmi kaznu od 35.000 dolara.

U sudske sporove u SAD uključeni su i "Ha-Te-Ce", "Motorola", "Majkrosoft", "RIM" i ostale velike tehnološke firme.

Pravni eksperti izrazili su bojazan povodom taktika koje pred sudovima koriste određene kompanije. Sudija Posner u junu je odbacio slučaj u koji su bili umiješani "Epl" i "Motorola" i ukorio obje firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana