Samsung i Microsoft izgladili nesporazume

nasdaq.com
Samsung i Microsoft izgladili nesporazume

Samsung Electronics i Microsoft dogovorili su se da okončaju nesuglasice vezane za ugovore o korišćenju Android platforme.

Naime, iako je Google vlasnik Android platforme, Microsoft je vlasnik nekih od patenata koji su uključeni u Android tehnologiju. Samsung i drugi proizvođači pametnih telefona zbog toga Microsoftu moraju da plaćaju određeni procenat od svakog Android uređaja koji prodaju.

U avgustu prošle godine Microsoft je objavio da Samsung nije plaćao svoje dugove na vrijeme i da je potom odbio da plati kamatu zbog kašnjenja isplate.

Prema tužbi koju je Microsoft podnio prošlog oktobra, Samsung je naveo da je kupovinom kompanije Nokia Microsoft prekršio ugovore o licenciranju s ostalim firmama.

Ipak, dogovor koji su kompanije objavile u dva identična posta na njihovim korporativnim blogovima okončava sve razmirice pred američkim i međunarodnim sudovima.

Pošto je sukob bio najveća prepreka većoj saradnji ovih kompanija, očekuje se da će sada doći do njihovog zbližavanja, a moguće je i oštrije borbe na tržištu mobilnih operativnih sistema.

Naime, iako se Samsung oslanja na Android kod gotovo svih svojih uređaja, proizveo je i nekoliko smartfona i tableta sa Microsoftovim Windows Phone OS, koji se, doduše, nisu prodavali najbolje.

Nedavno su analitičari procjenili da bi ukoliko dođe do ozbiljnije saradnje ovih firmi, Samsung možda ipak mogao da u potpunosti pređe na Windows Phone i tako uzdrma Googleovu poziciju na ovom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana