SAD odobrile Microsoftu da preuzme dio Nokije

Tanjug
SAD odobrile Microsoftu da preuzme dio Nokije

Američki regulatori odobrili su plan kompanije Microsoft da preuzme odjeljenje mobilnih telefona finske firme Nokia, saopštila je američka Federalna trgovinska komisija.

Microsoft se u septembru dogovorio s Nokiom o kupovini njenog glavnog dijela za 5,4 milijarde dolara. O planiranoj transakciji mora još da se izjasni Evropska komisija (EK), prenio je Rojters.

Brisel o svojoj odluci o prodaji mobilne divizije Nokia treba da se izjasni do 4. decembra. Prema neimenovanim izvorima, koje je prošle nedjelje citirao Rojters, EK će plan odobriti bez ikakvih uslovljavanja.

Akcionari finske firme su odobrili prodaju odjeljenja mobilnih telefona prije dvije sedmice. Završetak transakcije kojom će Microsoft dobiti i licencu za korišćenje patenata Nokia, očekuje se u prvom tromjesečju naredne godine.

Nokia je od 90-ih godina prošlog vijeka najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu, a s prvog mjesta potisnuo ju je južnokorejski konkurent Samsung. Microsoft je najveći proizvođač softvera na svijetu, a njegov operativni sistem Windows koristi većina ličnih računara.

U posljednje vrijeme, međutim, firma zaostaje za konkurentima kao što su Apple i Google, koji su je pretekli orijentacijom na sve popularnije tablete i pametne telefone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana