Robot se obratio čovječanstvu iz orbite

Agencije
Robot se obratio čovječanstvu iz orbite

Japanski android “Kirobo”, veličine manjeg psa, izgovorio je prve robotske riječi u svemiru i pozdravio stanovnike Zemlje, odavši počast astronautu Nilu Armstrongu.

“21. avgusta 2013. godine jedan robot učinio je mali korak prema svjetlijoj budućnosti za sve”, rekao je “Kirobo” o svom dolasku na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ prije 15 dana, dok je lebdio u bestežinskom stanju.

Snimak je emitovan tokom prezentacije kandidature Tokija za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine, uoči sastanka Međunarodnog olimpijskog komiteta u Buenos Ajresu, gdje se donosi odluka.

“Dobro jutro svima na Zemlji. Ovo je Kirobo. Ja sam prvi svjetski robotski astronaut koji govori. Drago mi je što vas vidim”, rekao je robot na japanskom, prenio je AFP.

Ovaj mali humanoid je djelo marketinške kompanije “Dencu”, Univertiteta u Tokiju, “Tojote” i kompanije za razvoj robota “Robo geridž”.

Robot je visok samo 34 sentimetra, a težak jedan kilogram.

“Kirobo” je lansiran sa Zemlje 4. avgusta u teretnoj raketi koja je isporučila zalihe na MSS.

Robot je programiran da komunicira na japanskom i da bilježi konverzacije sa Koićijem Vakatom, prvim japanskim astronautom koji komaduje orbitalnom stanicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana