Razvijen najbolji prozirni mikroekran sa OLED tehnologijom

GS
Foto: X.com

Na njemačkom institutu Fraunhofer razvijen je dosad najbolji prozirni mikroekran sa OLED tehnologijom, prvi koji je u stanju kroz sebe propustiti gotovo polovicu svjetlosti dok su pikseli ugašeni.

Njemački institut IPMS u Južnoj Koreji je predstavio inovaciju u području razvoja prozirnih OLED ekrana. Njihov mikroekran koristi poluprozirnu i fleksibilnu mikroelektroniku kako bi propuštao veliku količinu svjetlosti kroz panel, dok njegovi pikseli nisu u upotrebi. Tako je nastao njihov prvi poluprozirni OLED ekran s prozirnošću od 20%, a sada je to povećano na čak 45%.

Ekran je zasnovan na klasičnoj OLED tehnologiji organskih LE-dioda na siliciju (CMOS), a kao i svaki drugi, koristi se elektroničkom matricom zaduženom za kontrolu pojedinog piksela. No metali, aluminijum i bakar, od kojih se sastoji ožičenje ekrana, nisu prozirni, niti same OLED komponente mogu biti prozirne (moraju imati reflektivan sloj kako bi usmjerile svjetlost prema korisniku). Iz tog razloga veliki dio ekrana ne može biti proziran, pa se njegovi dijelovi moraju prostorno razmjestiti na način da se među njima pojave oveći prazni prostori, koji će propuštati svjetlost, prenosi Bug.hr.

Upravo to je metoda kojom je načinjen novi, najprozirniji OLED panel na svijetu. Optimizovanjem strukture piksela i stvaranjem prozirnih prostora minimiziranjem ožičenja došlo se do sada prikazanih rezultata. Istraživači su se pritom oslanjali na dvije osnovne metode. Prva od njih bazirala se na stvaranju što većih praznih prostora između pojedinih piksela, a druga na grupisanju tih piksela u klastere.

Svaka od metoda može se iskoristiti za drugu primjenu, a obje rezultiraju relativno naprednim poluprozirnim ekranima. Takvi se OLED ekrani mogu ugrađivati među slojeve optičkih elemenata, služiti kao prozirni ekrani za proširenu stvarnost, pa na kraju i dati korisniku mogućnost da kroz njih gleda stvarni svijet, na šta će se nadograditi virtuelna slika iz samog ekrana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana