Rat Viacoma i Youtubea oko autorskih prava

Agencije
Rat Viacoma i Youtubea oko autorskih prava

Prije dvije godine, medijski div Viacom tužio je Youtube zbog autorskim pravom zaštićenih snimaka koji su se ondje mogli naći.

Tada je sud presudio u korist Youtubea, ali slučaj je ponovno otvoren: drugostepeni sud poništio je presudu zbog neodgovarajućeg sastava porote koja bi - u drugim okolnostima - znala da Youtube u biti krši autorska prava. U prevodu, tužba vrijedna milijardu dolara opet je aktualna.

Njihov se sukob povlačio po sudu, Viacom je tražio da Youtube makne sve zaštićene snimke, a onda je Youtube pokazao dokaze koji ukazuju da je Viacom zatražio da zbog kršenja autorskog prava maknu i one snimke koje je postavio - sam Viacom.

Mnogi su tada govorili da je Viacomov jedini cilj domoći se što više novca jer poznato je kako financijski ne stoje baš najbolje, a slučaj će biti posebno zanimljiv kada se zna da je Google, inače vlasnik Youtubea, sklopio ugovor s Paramountom kojim mu daje za pravo iznajmljivati video snimke na Youtubeu, a vlasnik Paramounta je nitko drugi već Viacom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana