Rat se nastavlja: Apple izbacuje YouTube

Agencije
Rat se nastavlja: Apple izbacuje YouTube

Slijedeća verzija softvera za iPhone i iPad neće imati unapred ugrađen pristup popularnom servisu za upload, gledanje i deljenje video-zapisa.

YouTube je bio sastavni dio operativnog sistema za Appleove uređaje od 2007. godine, kada je predstavljen iPhone.

Nakon što je Google ušao u tržišnu utakmicu s Androidom - trenutno najčešće korišćenim operativnim sistemom za mobilne uređaje na svijetu - odnosi dva titana iz IT svijeta znatno su se pogoršali. Sad je, eto, došlo do toga da će Apple ne samo izbaciti YouTube iz iduće verzije iOS-a, već će ukloniti i Google Maps i zamjeniti ih sopstvenom aplikacijom te vrste.

iOS 6 bi trebalo da se pojavi na tržištu na jesen, najvjerovatnije u septembru. Apple jednostavno neće obnoviti licencu koja je omogućavala uključivanje YouTubea u njegov operativni sistem, što znači da aplikacija koja direktno vodi korisnike do YouTubea neće biti predinstalirana na budućem iPhoneu, iPadu i iPod Touchu, kao ni na sadašnjim uređajima nakon što korisnici preuzmu i instaliraju šesticu.

Ko bude želio da pristupi YouTubeu, moraće da koristiti Appleov brovser Safari ili da preuzme aplikaciju iz App storea.

"Ovo je korak ka kompletnom uklanjanju Googlea iz Appleovog operativnog sistema", kaže Stjurat Majls, osnivač IT sajta Pocket-lint. On se pita da li će konačna posljedica ove strategije biti i izbacivanje Googlea kao defolt pretraživača u iOSu.

"Za par godina prosto ćete pitati Siri za rezultate pretrage i biće vam svejedno odakle oni dolaze", kaže Majls.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana