Proradio Fejsbuk, stiglo izvinjenje

B92
Proradio Fejsbuk, stiglo izvinjenje

BEOGRAD/ZAGREB – "Danas smo imali tehničkih problema zbog kojih je "Fejsbuk" bio nedostupan brojnim korisnicima. Problem je rešen i sada bi svi mogli bez problema da odu na svoje profile. Izvinjavamo se", stoji u kratkom saopštenju "Fejsbuka", prenosi B92.

Fejsbuk se izvinio zbog toga što njegove stranice nisu radile gotovo tri časa u više evropskih zemalja.

Ova popularna društvena mreža proradila je oko devet časova.

Hrvatski portal Index.hr javio je da je problem sa popularnim "Fejsbukom" počeo oko šest časova ujutro, a portal zdnet.com javio je da "Fejsbuk" nije radio u čitavoj Evropi.

Potvrđeno je da "Fejsbuku" nisu mogli da pristupe korisnici iz Francuske, Irske, Nemačke, Islanda, Italije, Holandije, Rusije, Španije i Velike Britanije.

Problema s otvaranjem "Fejsbuka" imali su navodno i korisnici iz Egipta i Južne Afrike, ali te informacije za sada nisu potvrđene.
Neki korisnici u Srbiji pokušali su jutros da se uloguju i na kratko su u tome uspjeli, ali je nakon toga "Fejsbuk" stranica “nestala”, nakon pokušaja da se na njemu obavi bilo kakva radnja.
Očekuje se odgovor nadležnih za održavanje ove društvene mreže o tome šta se tačno dogodilo, a za to vrijeme korisnici "Tvitera" pitaju se jesu li "Fejsbuk" srušili Anonimousi, grupa hakera koja je više putra najavljivala da će oboriti ovu internet stranicu.
U međuvremenu, Anonimusi su napali internet stranicu bezbjedonosne kompanije “Panda sekjuriti”, dan nakon što je uhapšeno šest pripadnika hakerske skupine “LulzSek”, koje je izdao njihov vođa, Hektor Ksavier Monsegur (28) poznatiji kao Sabu.

Anonimusi tu kompaniju smatraju izdajničkom, jer su u više navrata napomenuli da je riječ o doušnicima koji hakere izdaju za novac.
Oni su ukrali i objavili podatke 114 zaposlenika u toj kompaniji. Osim toga, hakovali su i niz poddomena unutar veb sajta pandasecurity.com , i to tako što su ih modifikovali da prikazuju video u kojem se nabrajaju “najveći uspjesi” “LulzSeka”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana