Postignut dogovor o regulisanju vještačke inteligencije

Srna
Foto: TNW

BERLIN - Njemačka, Francuska i Italija postigle su dogovor o tome kako bi vještačka inteligencija trebalo da bude regulisana u budućnosti, navodi se u zajedničkom dokumentu u koji je Rojters imao uvid i za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na evropskom nivou.

U dokumentu se navodi da pravila ponašanja i transparentnost treba da budu obavezujući za sve i da na početku ne bi trebalo uvoditi nikakve sankcije.

Tri vlade zalažu se za obavezujuće dobrovoljne pristanke i za velike i za male dobavljače servisa vještačke inteligencije u EU.

Evropska komisija, Evropski parlament i Savjet EU trenutno pregovaraju o tome kako bi blok trebalo da se pozicionira na ovom novom polju.

Parlament je u junu predstavio Zakon o vještačkoj inteligenciji s ciljem da se izbjegnu bezbjednosni rizici od aplikacija sa vještačkom inteligencijom i diskriminatorni efekti, ali bez usporavanja inovativne moći nove tehnologije u Evropi.

Tokom diskusija, Evropski parlament predložio je da kodeks ponašanja u početku treba da bude obavezujući samo za glavne dobavljače vještačke inteligencije, koji su prvenstveno iz SAD.

Međutim, tri vlade EU upozorile su na očiglednu konkurentsku prednost za manje evropske dobavljače.

To bi moglo dovesti do manjeg povjerenja u bezbjednost manjih provajdera, a samim tim i do manjeg broja kupaca, navele su vlade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana