Posao i slobodno vrijeme u „oblaku

Politika.rs
Posao i slobodno vrijeme u „oblaku

Beograd - Sa najnovijom viješću iz industrije visokih tehnologija da ni kućni bioskop više nije kućni – ne samo da omiljeni filmovi više ne moraju da se čuvaju u kući nego ni u memoriji računara – trend korišćenja servisa „oblak" postao je sve izraženiji.

Filmovi, video-zapisi, fotografije, muzika, pa i najstroža poslovna dokumentacija napušta diskove kompjutera i seli se u „oblak", ili „cloud", servis za čuvanje digitalnog materijala na internetu.

Ogromna popularnost ovog servisa proizlazi iz činjenice da se podacima koji su sačuvani u „oblaku" pristupa uz pomoć šifre, sa bilo kog računara.

Nije, dakle, više važno da li ste pisali neki dokument na laptopu kod kuće ili na kompjuteru na poslu, jer dokumentima sačuvanim u virtuelnom svijetu možete da pristupite i sa trećeg uređaja.

Nedavno predstavljeni servis „LG oblak" omogućava korisniku da u njemu sačuva omiljene filmove. Njima može da pristupi sa pametnog 3D televizora, mobilnih telefona i računara.

– „ LG cloud " omogućava korisnicima da putem interneta pristupaju multimedijalnom sadržaju u okviru svog ličnog virtuelnog „oblaka". Sadržaj je korisniku dostupan nezavisno od toga gdje se nalazi – kaže Branislav Jordanov, marketing menadžera predstavništva kompanije LG Electronic u Srbiji.

Osim sadržaja za zabavu, u „klaudu" se čuvaju i veoma povjerljivi korporativni podaci.

To zaposlenima omogućava da rade od kuće ili da istim dokumentima pristupaju sa pametnih telefona, prenosivih računara i kompjutera u kancelariji.

U poslovnom svijetu često se kaže da su devedesetih bili mobilni ljudi (oni su odlazili do uređaja), sljedeće decenije – računari, da bi danas sve bilo uskladišteno u virtuelnim magacinima podataka što znači da „tehnologija ide sa nama gdje god mi idemo".

Shodno trendu, i novi Majkrosoftov operativni sistem Windows 8 prilagođen je potrebama korisnika klauda. „Osmica" nije vezana za računar, već za nalog koji vlasniku daje mogućnost da pristupi svim podacima sa bilo kog uređaja.

– Naša strategija je u potpunosti bazirana na klaudu i u njemu vidimo budućnost svjetske IT industrije – kazali su nam u Majkrosoftu Srbija.

Njihovi korisnici besplatno dobijaju i prostor (sedam gigabajta) u „oblaku" u okviru servisa SkyDrive.

I mnoge druge kompanije nude ograničeno skladištenje digitalnih podataka na svjetskoj mreži bez nadoknade, pa tako postoji i Google Drive, iCloud, Amazon Player.

Za veću onlajn memoriju korisnici ipak plaćaju, ali je za neke i to prihvatljivo jer bi, u slučaju da imaju mnogo podataka i žele da ih sačuvaju, svakako morali da plate za dodatne diskove u fizičkom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana